İmidacloprid’e Maruz Bırakılan Sazan (Cyprinus carpio) Yavrularının Bazı Biyokimyasal Özelliklerindeki Değişimler - Özcan, Mikail; Ispır, Ünal; Yonar, M. Enis; Şeker, Engin (My University, 2021)
Bu çalışmada imidacloprid’in sazan yavrularının bazı biyokimyasal parametrelerine olan toksik etkisinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmada ortalama ağırlığı 0,34±0,03 g ve 2,97±0,21 cm boyunda olan sazan yavruları kullanıldı. Balıklar, imidacloprid’in 2,8 ve 5,6 mg/L konsantrasyonuna 4 ve 7 gün için maruz bırakıldı. Süre sonunda balıkların tüm vücudunda lipit, protein ve glikojen içeriği belirlendi. Test gruplarında çalışma sonuna kadar ölüm gözlenmedi. İmidacloprid uygulanan balıklarda protein ve glikojen miktarlarında önemli derecede azalma (p<0,05) olduğu tespit edildi. Toplam lipit düzeyi, 7. günde 5,6 mg/L imidacloprid uygulanan grupta yüksek olduğu görüldü. Ancak bu değerin kontrol grubundan istatistiki olarak farklı olmadığı tespit edildi. Çalışmada elde edilen veriler, imidacloprid’in balıkların biyokimyasal parametrelerine toksik etki gösterdiğinin bir kanıtı olarak düşünülebilir.
Keywords: Glikojen; Imidacloprid; Cyprinus carpio; toplam protein; toplam lipit