MEMBRAN-BİYOFİLM HİBRİT SİSTEMİNDE OKSİTETRASİKLİN GİDERİM MEKANİZMASI - ÇELİK, AYTEKİN (Fırat Üniveristesi, 2014)
Oksitetrasiklinler (OTC), insan ve özellikle çiftlik hayvanlarının hastalıklarını önlemek ve gelişimlerini arttırmak için uygulanan geniş spektrumlu antibiyotiklerdendir. Bu çalışmada hem H2'ye hem de O2'ye dayalı MBfR'larda eş zamanlı oksitetrasiklin, NO-3 ve NH4-N giderimi çalışılmıştır. Hidrojene dayalı MBfR'da eş zamanlı OTC ve NO-3 giderimi çalışılırken, O2' li reaktörde de eş zamanlı NH4 ve OTC giderimi çalışılmıştır. Çalışma süresi boyunca H2' li reaktör için 0,4- 0,5 ppm OTC ve 20 ppm NO3-N ile beslenirken, O2'li reaktörler için de 0,1-0,4 ppm OTC ve 20 ppm NH4 ile beslenmiştir. Her iki reaktör gaz basınçları 2-6 psi aralığında işletilmiştir. H2'li reaktörlerde HRT 5-24 saat'de tutulurken, O2' liler de 7,5-24 saat'de tutulmuştur. H2'li reaktörlerde OTC akısı 0,4-10 mg/m2. g iken NO-3-N akısı 17,3-568 mg/m2.g olarak elde edilmiştir. O2'li reaktörlerde ise, OTC akısı 0,17-5 mg/m2.g iken NH4+-N akısı 17,4-420 mg/m2.g aralığında değişmiştir. Aynı zamanda H2'li reaktörlerde parçalanma ürünleri olan EPİ - OTC, ALPHA - OTC, BETA - OTC sırasıyla maksimum 1, 30, 23 ppb olarak tesbit edilirken, O2'li reaktörlerde ise 1, 13, 4 ppb olarak bulunmuştur.

Oxytetracyclines are widely spectrum antibiotics applied to prevent ilness and increase the growth of human and especially livestock animals. In this study, oxytetrasycline removal has been simultaneously studied with nitrate reduction in H2-MBfR and ammonium oxidation in O2-MBfR. During experiments, while H2-MBfR has been fed with 0,4-0,5 ppm OTC and 20 ppm NO3-N, O2-MBfR has been fed with 0,1-0,4 ppm OTC and about 20 ppm NH4-N. The gas pressure was kept in range of 2-6 psi in both reactors. On the other hand, hydroulic retention time (HRT) were between 5-24 h in H2-MBfR and 7,5-24 h in O2-MBfR. Flux values varied in the range of 0,4-10 mg/m2.d for OTC and 17,3-568 mg/m2.d for NO3-N in H2-MBfR and 0,17-5 mg/m2.d for OTC and 17,4-420 mg /m2.d for NH4-N in O2-MBfR. The degredation products have been found as EOTC - OTC, ALPHA - OTC and BETA - OTC in the effluent, and measured to be 1, 30, 23 ppb in H2-MBfR and 1, 13, 4 ppb in O2-MBfR, respectively.
Removal mechanism of oxytetracycline in membrane biofilm (MBFR)hybrid system
Keywords: Çevre Mühendisliği