ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN AFET BİLİNCİ ALGISI - KOCAMEMİK, AYŞE (Fırat Üniveristesi, 2021)
Çalışmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin afet bilinci algısının ne düzeyde olduğunu belirlemektir. Bu araştırma nicel araştırma yöntemi kullanılarak tarama modelinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Elazığ'da bulunan üç ortaokulda öğrenim gören toplam 647 öğrenci oluşturmaktadır. Örneklemin seçilmesinde, rastgele örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın amacını gerçekleştirebilmek için gereksinim duyulan verilerin toplanmasına yönelik (Dikmenli, Yakar ve Konca, 2018) tarafından geliştirilen 36 madde ve 4 alt boyuttan oluşan "Afet Bilinci Algı Ölçeği" kullanılmıştır. Araştırma için toplanan verileri betimlemek için yüzde, frekans, ortalama ve standart sapma değerleri kullanılmıştır. Grup içi karşılaştırma analizlerinde t-testi ve çoklu grup içi analizlerinde tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda katılımcı öğrencilerin afet bilinci algılarının yüksek düzeyde olduğu, afeti yaşayan öğrencilerin afet bilinci algılarının daha yüksek olduğu, söz konusu algının sınıf ve yaş büyüdükçe arttığı, kız öğrencilerinin afet bilinci algılarının erkek öğrencilere göre daha yüksek olduğu bulgularına ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Afet, Afet Bilinci, Algı

The aim of the study is to determine the level of disaster awareness perception of secondary school students. This research was carried out in the screening model using the quantitative research method. The sample of the research consists of a total of 647 students studying in three secondary schools in Elazig in the 2020-2021 academic year. Random sampling method was used in the selection of the sample. The "Disaster Awareness Perception Scale" consisting of 36 items and 4 sub-dimensions developed by (Dikmenli, Yakar, & Konca, 2018) was used to collect the data needed to achieve the purpose of the research. Percentage, frequency, mean and standard deviation values were used to describe the data collected for the study. T-test was used for within-group comparison analysis and one-way analysis of variance was used for multiple within-group analysis. As a result of the study, it was found that the earthquake awareness perceptions of the participating students were high, the earthquake awareness perceptions of the students who had experienced earthquakes were higher, the perception in question increased as the class and age got older, and the disaster awareness perceptions of female students were higher than male students. Key words: Disaster, Disaster Awareness, Perception
Middle school students' perception of disaster awareness
Keywords: Eğitim ve Öğretim