Fakoemülsifikasyonda öğrenme dönemindeki komplikasyon insidansının değerlendirilmesi - Yılmaz, Turgut; Kükner, Şahap; Çelebi, Serdal; Aydemir, Orhan; Bal, Ahmet (My University, 2001)
AMAÇ: Fakoemülsifikasyon yöntemi ile katarakt ekstraksiyonu yapılan olgularda gözlenen komplikasyonlar ve insidanslarının araştırılması. GEREÇ VE YÖNTEM: Mayıs1998-Haziran 2000 yılları arasında fakoemülsifikasyon cerrahisi uygulanan 128 hastanın 150 gözü çalışma kapsamına alındı. Tüm olgulara, 3.2 mm şeffaf korneal insizyon yapılarak fakoemülsifikasyon uygulandı. Olgular, intraoperatif ve postoperatif komplikasyonlar yönünden irdelendi. BULGULAR: İntraoperatif komplikasyonlar olarak, 21 gözde (%14) arka kapsül rüptürü ve vitreus kaybı, 19 gözde (%12.6) başarısız kapsüloreksis, 10 gözde (%6.6) düzensiz kesi, 9 gözde (%6) iris hasarı, 3 gözde (%2) intraoperatif kemozis, 2 gözde (%1.3) vitreus içerisine nukleus fragmanlarının düşmesi ve 1 gözde (% 0.6) ise Descemet dekolmanı ile karşılaşıldı. Postoperatif dönemde, 33 gözde (%22) geçici kornea ödemi, 14 gözde (% 9.3) geçici göz içi basıncı artışı, 9 gözde (%6) sektöriyel iris defekti, 3 gözde (%2) pupilla düzensizliği, 3 gözde (%2) kesi yerinden aköz sızıntısı, 2 gözde (%1.3) göz içi lensi malpozisyonu ve 1 gözde (%0.6) ise büllöz keratopati oluştuğu tespit edildi. SONUÇ: Uygun hasta seçimi ve cerrahi tecrübenin artması ile fakoemülsifikasyon cerrahisindeki komplikasyon oranları azalacaktır.
Keywords: Görülme sıklığı; Ameliyat sonrası komplikasyonlar; Oftalmolojik cerrahi işlemler; Katarakt; Katarakt çıkartılması; Fakoemülsifikasyon; İntraoperatif komplikasyonlar