Toz metalurjisi ile üretilen gözenekli NiTi alaşımında gözenek oranının basma dayanımı üzerindeki etkisi - Kaya, Mehmet Demir; Orhan, Nuri; Somunkıran, İlyas (My University, 2008)
Farklı gözenek oranlarına sahip gözenekli NiTi alaşımı, implant malzeme olarak kullanılmak amacıyla, toz metalürji yöntemlerinden kendi-ilerleyen yüksek-sıcaklık sentezi (SHS: self-propagating high-temperature synthesis) ile üretildi. Üretimde, Ni-%49,5Ti atomik oranında Ni ve Ti tozları 24 saat süreyle karıştırılarak farklı basınçlarda soğuk preslendi. Preslenen ham gözenekli numuneler hazırlanan bir fırın içerisinde soygaz ortamında 200 °C’de ön ısıtma yapılarak ve yüksek voltajla tutuşturularak sentezlendi. Sonuç olarak, farklı gözenek şekillerine sahip açık ve kapalı gözeneklerin meydana geldiği görülmüştür. Ayrıca presleme basıncının artması ile gözenek oranın azaldığı ve basma dayanımlarının arttığı belirlendi.
Keywords: Nanobilim ve Nanoteknoloji; Malzeme Bilimleri; Tekstil; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Malzeme Bilimleri; Kâğıt ve Ahşap; Malzeme Bilimleri; Kaplamalar ve Filmler; Malzeme Bilimleri; Biyomalzemeler; Malzeme Bilimleri; Seramik; Malzeme Bilimleri; Kompozitler