DENEYSEL AKUT MİYOKART İNFARKTÜSÜ VE İRİSİN - SARIOĞLU, GÜNEY (Fırat Üniveristesi, 2014)
Miyokard İnfarktüsünün (MI) patofizyolojisi konusunda, bilgilerimiz hala çok yetersizdir. Bu çalışmada, deneysel miyokard infarktüsü oluşturulan sıçanların kalp dokularında, irisin düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, 21 adet sıçan kullanıldı. Her grupta 7 hayvan olacak şekilde 3 grup oluşturuldu. Kontrol grubuna 14 gün olan deney süresi boyunca, herhangi bir uygulama yapılmadı ve deney sonunda anestezi altında dekapite edildi. Miyokard Infarktüsü I (MI-I) ve Miyokard Infarktüsü II (MI-II) gruplarındaki sıçanlara, 150 mg/kg İsoproterenol 24 saat ara ile 2 kez subkutan olarak verildi. MI-I grubundaki sıçanlar, MI oluşumunu takiben 1. haftanın bitiminde, MI-II grubundaki sıçanlar 2. haftanın bitiminde anestezi altında dekapite edildiler. Dekapitasyonun ardından çıkarılan kalp dokularında, polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ve immunohistokimyasal (İHC) yöntemler kullanılarak irisin düzeylerine bakıldı. Masson Trikrom boyama incelemesinde kontrol grubuna göre MI-I ve MI-II gruplarında bağ dokusunda belirgin artış izlendi. PZR sonuçlarına göre irisin düzeyinin, kontrol grubuna göre MI-I grubunda 23.3? 0.2 kat (p=0.001), MI-II grubunda 15.93? 0.3 kat (p=0.001) artış gösterdiği saptandı. MI-I ve MI-II grupları arasındaki fark istatistiksel anlamlılığa ulaşmadı (p>0.05). IHC çalışmada irisin immünreaktivitesi şiddet ve yaygınlığı kontrol grubuna göre MI-I ve MI-II gruplarında anlamlı artış gösterdi (p=0.01). MI-I ve MI-II grupları arasındaki fark anlamlı değildi (p>0.05). Çalışma sonucundan, MI'ın patofizyolojik mekanizmasında irisinin önemli bir rolü olduğu düşünülebilir. İleride yapılacak, daha kapsamlı klinik ve deneysel çalışmalarla, irisinin bu konudaki rolü daha net ortaya çıkabilecektir. Anahtar Kelimeler: Akut miyokart infarktüsü, irisin, isoproterenol
Experimental myocardial infarction and irisin
Keywords: Kardiyoloji