İvesi kuzu rasyonlarına değişik oranlarda fiğ (Vicia sativa) ilavesinin besi performansı ile rumen ve karaciğerin histo-patolojisi üzerine etkisi - Gül, Mehmet; Yörük, M. Akif; Özüdoğru, Zekeriya; Timurkan, Sema (My University, 2003)
Bu araştırma, ortalama 7 aylık yaşta 36 baş erkek İvesi kuzuların rasyonlarına % 15 ve 25 oranında fiğ ilavesinin besi performansı ile rumen ve karaciğerin histo-patolojisi üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada iki haftalık alıştırma peryodu sonunda, besi başı ağırlıkları tespit edilen kuzular kontrol, % 15 ve 25 fiğ ihtiva eden grupları oluşturmak üzere üç ayrı grup halinde farklı bölmelere alınmışlardır. Kontrol ve muamele gruplarını oluşturan kuzulara konsantre yem karışımı adlibitum olarak, kaba yem ise kuzu başına günde 300 g düşecek şekilde 60 gün süreyle verilmiştir. Çalışma sonunda gruplarda, günlük canlı ağırlık artışı ve yemden yararlanma katsayısı değerleri sırasıyla 0.26, 0,28, 0.29 kg ve 7.03, 6.36 ve 6.45 olarak tespit edilmiş olup söz konusu değerler bakımından gruplar arasında istatistik bir farklılık görülmemiştir. Fiğli gruplarda histo-patolojik olarak elde edilen bulgular bakımından rumendeki papilla genişliğinde ve mukoza epiteli kalınlığında önemsiz bazı artışlar kaydedilmiş olmasına rağmen, sindirim sisteminin diğer bölümlerinde herhangi bir farklılık oluşmadığı gözlenmiştir. Rasyona fiğ ilavesi ile karaciğer bağ dokusunda ise önemli ölçüde lenfosit artışı tespit edilmiştir. Çalışma sonunda, İvesi erkek kuzuların rasyonlarına farklı seviyelerde ilave edilen fiğin besi performansı ve rumen üzerine etkisinin önemli olmadığı, ancak karaciğer bağ dokusunda önemli değişikliklere yol açtığı tespit edilmiştir.
Keywords: Sindirim kanalı; Vicia sativa; yem zenginleştiriciler; rasyon; kuzu; İvesi; besi performansı; karaciğer; adi fiğ; kuzu beslenmesi