Boztepe (Malatya) baraj yerindeki temel kayanın geçirimliliği - Gurocak, Zulfu; Çetindağ, Bahattin (My University, 1999)
Boztepe Barajı, Yazıhan (Malatya) ilçesinin yaklaşık 10 km kuzeyinde, Yağca Çayı üzerinde inşa edilmektedir. Bu çalışmada, baraj eksen yerindeki kayaçların geçirimlilikleri ile süreksizliklerin geçirimliliğe olan etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Bölgede Üst Jura'dan Kuvaterner'e kadar farklı kayaç türlerinden oluşan birimler yüzeylemektedir. Bu birimler yaşlıdan gence doğru; Üst Jura - Alt Kretase yaşlı Hekimhan ofiyolitleri, Paleosen yaşlı Medik Formasyonu, Alt Miyosen yaşlı Akyar formasyonu, Orta - Üst Miyosen yaşlı Yamadağ volkanitleri, Pliyosen yaşlı Beylerderesi Formasyonu ve Kuvaterner yaşlı taraça, yamaç molozu ve alüvyondur.Baraj yerinde temel kayayı tüfit ve bazalt oluşturmaktadır. Baraj yerinde yapılan geçirimlilik deneylerine ait sonuçlara göre tüfit az geçirimli - geçirimsiz kaya sınıfındadır. Bazaltlar ise az geçirimli - geçirimli kaya sınıfındadır. Bazaltların içerdiği (1) ve (4) numaralı eklem takımları ve akma yüzeyleri, eksen yerinde geçirimlilik açısından sorun oluşturmaktadır. Tüfit ise geçirimsiz olduklarından süreksizlik düzlemlerinin geçirimlilik üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Jeoloji