COVID-19 Enfeksiyonunun Hemşirelerin Kaygı ve Umutsuzluk Düzeylerine Etkisi - Kayaoğlu, Kübra; Polat, Hatice; Karakaş, Sibel Asi; Altun, Özlem Şahin (My University, 2021)
Amaç: Bu çalışma, koronavirüs hastalığı-2019 [coronavirus disease-2019 (COVID-19)] enfeksiyonu nedeniyle hemşirelerin kaygı ve \rumutsuzluk düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve \rYöntemler: Tanımlayıcı nitelikte yürütülen bu araştırma 261 hemşire \rile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında hemşirelerin demografik özelliklerini belirleyen “Kişisel Bilgi Formu”, “Durumluk-Sürekli \rKaygı Ölçeği”, ve “Beck Umutsuzluk Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin \rdeğerlendirilmesinde; sayı, ortalama, yüzdelik dağılımlar, standart \rsapma, One-Way ANOVA, t-test, Cronbach alfa katsayısı, Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin Durumluk Kaygı Ölçeği’nin puan ortalamasının 47,98±11,24 \r(orta seviyede), Sürekli Kaygı Ölçeği’nin puan ortalamasının \r45,22±8,07 (orta seviyede) ve Beck Umutsuzluk Ölçeği’nin toplam \rpuan ortalamasının 14,06±4,38 (yüksek seviyede) olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği alt ölçek toplam puanları ve Beck Umutsuzluk Ölçeği’nin alt boyutları ve toplam puan \rortalamaları karşılaştırıldığında Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği’nin \ralt ölçek toplam puanları ile Beck Umutsuzluk Ölçeği toplam puanı ve \rtüm alt boyutları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. (p<0,01) Sonuç: Çalışma bulguları doğrultusunda, hemşirelerin kaygı düzeylerinin orta düzeyde olduğu ve umutsuzluklarının ise \ryüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin umutsuzluk ve \rkaygı düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda, hemşirelerde kaygıyı ve umutsuzluğu artıran faktörlerin belirlenmesi ve önlemek için çalışmalar \ryapılması çalışılması önerilmektedir.
Keywords: Halk ve Çevre Sağlığı; Hemşirelik; Psikoloji