Psoriasis vulgarisli hastalarda adiponectin, leptin ve apelin düzeylerinin araştırılması - Alataş, Emine Tuğba; Kökçam, İbrahim (My University, 2014)
Amaç: Psoriasis multi faktöriyel etyolojili, kronik, T hücre aracılı inflamatuvar bir deri hastalığıdır. Adiponektin, leptin ve apelin adipoz dokulardan sekrete edilen ve T hücre immunitesi üzerinde rol oynayan adipokinlerdir. Bu çalış- madaadiponektin, leptin ve apelin düzeylerinin psoriasis vulgaris hastaları ile arasında olası ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntemler: Elli erişkin psoriasisli hasta ile kontrol grubu olarak alınan 20 pemfigus vulgarisli hasta ve 46 sağlıklı kişide açlık kan şekeri, trigliserid, HDL kolesterol, serum adiponektin, leptin ve apelin düzeyleri ölçüldü. Ayrıca hasta ve kontrol gruplarının vücut kitle indeksleri, bel çevresi, kan basıncı ölçümleri yapıldı. Bulgular: Psoriasisli hastalarda kontrol grubuna göre metabolik sendrom sıklığı anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.05).Psoriasisli hastalarda kontrol grubuna göre serum adiponektin düzeylerinde anlamlı düşüklük, leptin ve apelin düzeylerinde anlamlı yükseklik görüldü (sırasıyla p=0.004, p=0.018, p=0.003).Pemfiguslu hasta grubunda ise kontrol grubuna göre serum leptin düzeylerinde anlamlı yükseklik tespit edildi (p=0.019). Metabolik sendromlu psoriasisli hastalarla metabolik sendromu olmayan psoriasisli hastalar arasında serum adiponektin, leptin, apelin düzeyleriyle anlamlı ilişki saptanamadı (sırasıyla p>0.05, p>0.05, p>0.05). Hastaların PASİ skoruile adiponektin, leptin ve apelin değerleri arasında istatiksel açı- dan anlamlı bir fark bulunamadı (p>0.05). Sonuç: Sonuç olarak, çalışmamız psoriasis hastalarında metabolik sendrom sıklığını göstermektedir. Psoriasis patogenezinde adiponektin, leptin ve apelinin etkili olabileceğini fakat bu adipokinlerin hastalığın şiddetiyle ilgili belirteçler olmadığını düşünmekteyiz.
Keywords: Dermatoloji