21. Yüzyıl Becerileri Yeterlik Algıları Ölçeği’nin geliştirilmesi: Geçerlik ve güvenirlik çalışması - Aksüt, Selda; Ezer, Feyzullah (My University, 2025)
Araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının 21. yüzyıl becerileri yeterlik algılarını belirlemeye yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirmektir. Araştırma örneklemini 2020-2021 eğitim öğretim yılında Dokuz Eylül, Fırat, Kilis 7 Aralık, Tokat Gaziosmanpaşa, Burdur Mehmet Akif Ersoy, İnönü, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Nevşehir Hacı Bektaş Veli ve Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde farklı bölümlerde 1., 2., 3. ve 4. sınıfta öğrenim gören 5396 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırma, tarama modeline uygun olarak yürütülmüştür. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda ölçeğin toplam varyansın %64,43’ünün açıklandığı ve 44 maddeden oluşan 3 faktörlü yapı oluşturduğu belirlenmiştir. Ölçeğin yapısı birinci ve ikinci düzey doğrulayıcı faktör analizi sonucunda elde edilen uyum indeksleriyle (ki-kare/serbestlik derecesi=5,04, yaklaşık hatalarının ortalama karekökü=0,041, karşılaştırmalı uyum indeksi=0,91, normlaştırılmamış uyum indeksi=0,91, standardize edilmiş artık ortalamalarının karekökü=0,042) doğrulanmıştır. Ölçeğin güvenirliğini belirlemek amacıyla açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi örneklem grubu üzerinde Cronbach’s Alpha katsayısı hesaplanmış ve ölçeğin geneli ve alt boyutlarının Cronbach’s Alpha katsayılarının 0,84 ile 0,96 arasında değiştiği tespit edilmiştir. Ölçeğin test-tekrar test analizi sonucunda korelasyon katsayısı ölçeğin toplam puanı için 0,93 olarak belirlenirken, birinci faktör için 0,94, ikinci faktör için 0,83, üçüncü faktör için 0,94 olarak belirlenmiştir. Araştırma sonuçları, 21. yüzyıl becerileri yeterlik algıları ölçeğinin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu göstermektedir.
Keywords: Öğretmen adayları; ölçek geliştirme; geçerlik; güvenirlik; 21. yüzyıl becerileri