İZOLE DİYASTOLİK KALP YETERSİZLİĞİNDE BRAİN NATRİÜRETİK PEPTİDİN TANISAL DEĞERİ - GÜLCÜ, ERDEN (Fırat Üniveristesi, 2004)
Doppler ekokardiyografî sol ventrikül diyastolik fonksiyonlannı göstermede önemli bilgiler vermektedir. Brain natüretik peptid (BNP), ventriküler basınç yüklenmesi ve volüm artışını yansıtmaktadır. Semptomatik sol ventrikül sitolik disfonksiyonunda ventrikül basıncındaki artmaya parelel olarak yükseldiği bilinmektedir. BNP seviyesindeki yükselme NHYA sınıflaması ve prognoz ile koreledir. Amacımız, ekokardiyografik olarak diyastolik disfonksiyonu saptanmış, fakat sistolik disfonksiyonu olmayan hastalarda, BNP'nin diyastolik disfonksiyonu göstermedeki prediktivitesini araştırmaktı. Çalışmaya 50 kişi (Yaş ort: 48.5 ± 6,75 yıl; 29 erkek, 21 kadın) alındı. Sistolik disfonksiyonun varlığı çalışma dışı tutulma kriteri olarak alındı. Diyastolik fonksiyonları değerlendirmede İzovolemik relaksasyon zamanı (IVRT), Deselerasyon Zamanı (DT), Mitral Doppler incelemesinde E akım / A akım oram, Pulmoner Ven Doppler bulguları kullanıldı. BNP ölçümleri; Her hastadan 2 mit kan örneği alınarak sitratlı tüpe konuldu, 15 dk içinde biosite marka cihaz ile, Triage BNP kiti kullanılarak kantitatif olarak ölçüldü. Ekokardiyogarafik verilere göre, 30 bireyde diyastolik disfonksiyon, 20 bireyde ise normal diyastolik dolma paterni saptandı. Deneklerin kan örnekleri, belirtildiği şekilde serum BNP seviyeleri açısından değerlendirildi. Normal sol ventrikül doluş paterni sahip olan vakalarda serum BNP seviyesi 12±4,97 pg/ml iken, uzamış gevşeme paternine sahip hastalarda BNP seviyesi 66, 17± 17,56 pg/ml olarak bulundu. Aradaki fark istatiksel olarak anlamlı idi (p < 0.05). Sonuç olarak semptomatik diyastolik disfonksiyonun tanısında BNP hızlı, güvenli bir kan testi olarak kabul edilebilir. Anahtar Kelimeler: BNP: Beyin natriüretik peptit, İVRT: İzovolemik relaksasyon zamanı, DT: Deselerasyon Zamanı, E/A: Mitral Doppler incelemesinde E akım / A akım oranı
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kardiyoloji; Cardiology