SIĞIRLARDA BEYAZ KAS HASTALIĞININ ARAŞTIRILMASI - Karapınar, Tolga; Yılmaz, Seval (Fırat University, 2007)
Bu çalışma, kliniğimize getirilen bir sığırda beyaz kas hastalığı saptanması üzerine aynı işletmedeki diğer sığırlarda da bu hastalığın var olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır.   Çalışmanın materyalini, aynı ahırdaki 7 adet sığır (deney grubu) ile bir başka işletmedeki sağlıklı 7 adet sığır (kontrol grubu) oluşturmuştur. Hayvanlardan kan örnekleri alınarak eritrosit glutatyon peroksidaz (GSH-Px) aktivitesi, serum E vitamini, kreatin kinaz (CK) ve aspartat amino transferaz (AST) düzeyleri ölçülmüştür.   Ortalama eritrosit GSH-Px aktivitesi, serum E vitamini, CK ve AST düzeyleri sırasıyla deney grubunda 16,38 ± 1,75 U/g Hb, 1,42 ± 0,63 mg/L, 1262,57 ± 270,94 U/L ve 142 ± 17,35 U/L; kontrol grubunda ise 26,98 ± 3,53 U/g Hb, 3,70 ± 0,33 mg/L, 169,66 ± 31,18 U/L ve 89,16 ± 8,90 U/L olarak tespit edilmiştir. Deney grubundaki hayvanların ortalama eritrosit GSH-Px aktivitesi ile serum E vitamini konsantrasyonu kontrol grubu hayvanlara kıyasla istatistiksel olarak düşük (p<0,05), serum CK (p<0,01) ve AST (p<0,05) düzeyi ise yüksek olarak tespit edilmiştir.   Sonuç olarak, deney grubundaki sığırlarda beyaz kas hastalığının şekillendiği belirlenmiş olup, benzer bulgu-lar gösteren sığırların muayenesinde beyaz kas hastalığının dikkate alınması ve sürüdeki diğer hayvanların da bu hastalığın varlığı yönünden araştırılmasının gerekli olduğu kanaatine varılmıştır.