Investigation of Salmonella in fresh water Turtle (Mauremys caspica caspica, Gmelin, 1774) from Sewage Discharged Region into Keban Dam Lake, Elazığ - Özcan, Mikail; Sarıeyyüpoğlu, Mustafa (My University, 2009)
Bu çalışmada, Elazığ şehir kanalizasyonunun boşaldığı Haringet çayı ve bu çayın Keban Baraj Gölü’ne döküldüğü Koçkale bölgesinden Temmuz-Ekim 2004 tarihinde yakalanan 25 adet tatlı su kaplumbağası (Mauremys caspica caspica)’ndan kültür yöntemi ile izole edilen mikroorganizmalardan 6 suşun Salmonella olarak identifikasyonu, Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) yöntemi ile teyidi yapılmıştır. Buna göre baraj gölünün Koçkale bölgesinden avlanan 25 kaplumbağadan 6’sının Salmonella spp. ile enfekte olduğu tespit edilmiştir. Çalışma sahasından alınan su örneklerinde Salmonella spp. varlığına rastlanılmamıştır. Sonuçta, Baraj gölünün Koçkale mevkiinde yakalanan tatlı su kaplumbağasından izole edilen Salmonella spp.’nin bu suda yaşayan balık ve insan sağlığı açısından büyük tehdit oluşturduğu ortaya konulmuştur.
Keywords: Türkiye; Salmonella; Keban Baraj Gölü; tanı; hayvan hastalıkları; polimeraz zincir reaksiyonu; barajlar; Elazığ; halk sağlığı; tatlı su; kaplumbağa; kanalizasyon akıntısı; Mauremys caspica; kanalizasyon