Kur'an'da sosyolojik kavramlar - KHUDHUR, DİDAR MOHAMMED (Fırat Üniveristesi, 2022)
Çalışma Kur'ân'daki toplumsal kavramları ele almaktadır. Toplumsal kavramların oluşumunda inanç faktörünü, inancın toplum ve ferde yönelik büyük etkisiyle toplumsal düzeni sağlamadaki rolünü incelemektedir. Çalışma, peygamberlerin kavimlerin dilleriyle gönderilişi ve tebliğin akrabadan başlamasının hikmetini açıklamaktadır. Aynı şekilde toplumsal yaşantı ve kaynaşmanın ehemmiyetine işaret etmektedir. Ayrıca Allah'ın kavim, millet ve kabileleri, dilleri, renkleri, milletleri farklı olsa da, tarağın dişleri gibi eşit kılması, insanlar arasında takva dışında herhangi bir üstünlük unsuru olmadan eşit yaratmış olmasını açıklamaktadır. Çalışma, İslam inancının Kur'ân aracılığıyla toplum tabakalarını birleştirmedeki etkisine değinmektedir. Kur'ân'da zikri geçen 'Âmenû ve mü'minûn' 'keferû ve kâfirûn' gibi bazı toplumsal ıstılahların aralarındaki farkı beyan etmekle beraber zikrediliş hikmetlerini ele almaktadır. Aynı şekilde 'ümmî, ehl-i Kitab, 'arâb, Arab, hür-köle, fetihten önce ve sonra infak' gibi kavramları da incelemektedir.

The study deals with the social concepts in the Qur'an. It examines the factor of belief in the formation of social concepts, and the role of belief in providing social order with its great influence on society and the individual. The study explains the wisdom of sending the prophets in the languages of the tribes and starting the rescripting from relatives. Likewise, it indicates the importance of social life and cohesion. In addition, the research explains that Allah has made peoples, nations and tribes equal, even though their languages, colors and nations are different, like the teeth of a comb, and that He has created them equal without any element of superiority other than taqwa. The study touches upon the effect of the Islamic faith through the Qur'an in uniting the social layers. While declaring the difference between some social terms such as 'Âmenû ve mu'minûn' 'keferû and kafirûn' mentioned in the Qur'an, it also deals with the wisdom of their mention. Likewise, the research examines concepts such as 'ummi, people of the Book, 'Arab, Arab, free-slave, infaq before and after the al-fath'
Keywords: Din