FEBRİL KONVÜLZİYON ETİYOLOJİSİNDE SERUM ÇİNKO VE SERUM SELENYUM DÜZEYLERİNİN ROLÜ - ATAŞ, YAVUZ (Fırat Üniveristesi, 2019)
Febril konvülziyon (FK) çocuklarda en sık görülen konvülziyon tipidir ve çocukluk çağı nörolojik bozuklukları arasında en üst sıradadır. FK, basit ve komplike febril konvülziyon olmak üzere iki gruba ayrılır. Gelişmekte olan ülkelerde FK insidansının gelişmiş ülkelere oranla daha yüksek olduğu bildirilmiştir. Görülme sıklığının, yaygınlığının yüksek olması, ekonomik yükünün fazla olması nedeni ile patofizyolojisi ve tedavisi ile ilgili çalışmalar tüm dünyada önemli bir yer kaplamaktadır. FK patogenezinde çinko ve selenyum eksikliğinin de rolü olduğu bazı çalışmalarda gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı FK etiyolojisinde serum çinko ve serum selenyum düzeyinin rolünün araştırılmasıdır. Bu çalışmada Mart 2017 ve Aralık 2018 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Hastanesi çocuk acil ve genel çocuk sağlığı ve hastalıkları polikliniğine başvuran toplam 200 çocuk değerlendirilmeye alındı. Jeneralize nitelikte, en fazla 15 dakika süren, 24 saat içinde tekrarlamayan nöbet şikayeti ile başvuran 60 çocuk "Basit Febril Konvülziyon grubu (grup I)"; 15 dakikadan daha uzun süren, 24 saat içinde birden fazla tekrarlayan nöbeti olanlar veya fokal nitelikte nöbet şikayeti ile başvuran 40 çocuk "Komplike Febril Konvülziyon grubu (grup II)" olmak üzere iki vaka grubu oluşturuldu. Çocuk acil polikliniğine ateş şikayeti ile başvuran ancak nöbeti olmayan 50 çocuk hasta 1. kontrol grubu olarak (grup III) çalışmaya alındı. Genel çocuk sağlığı ve hastalıkları polikliniğine sağlıklı çocuk izlemi nedeni ile başvuran sağlıklı 50 çocuk ise 2. kontrol grubu (grup IV) olarak çalışmaya alındı. Gruplar incelendiğinde, Grup III teki hastaların serum selenyum düzeyi grup IV'e göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha düşüktü. Ancak diğer gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Gruplar arası serum çinko düzeyleri değerlendirildiğinde; grup I, grup II ve grup III' teki hastaların serum çinko düzeyleri grup IV teki hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşüktü. Ayrıca grup III'teki hastaların serum çinko düzeyi Grup I ve grup II' deki hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşüktü. Bununla birlikte Grup I ve grup II' deki hastalar arasında serum çinko düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmedi. Grup I ve grup II'de tekrarlayan FK öyküsü olan ve olmayan hastalar arasında serum selenyum ve çinko düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmedi. Bu çalışmada kan numuneleri özellikle nöbetten sonraki ilk 2 saatte alınması nedeniyle diğer çalışmalardan farklılık göstermektedir. Çalışmamızda FK ile serum çinko düzeyi arasında anlamlı bir ilişki saptanırken; selenyum düzeyleri arasında bir ilişki saptanmadı. Ayrıca ateşi olup nöbeti olmayan grupta eser element düzeylerinde diğer gruplara göre düşük değerler saptandı. Bu nedenle ateşi olup ancak nöbeti olmayan çocuklar ile FK'lı çocuklarda serum çinko ve selenyum düzeyleri arasındaki ilişkiyi araştıran daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz. Anahtar kelimeler: febril konvülziyon, basit febril konvülziyon, komplike febril konvülziyon, çinko, selenyum

Febrile seizure (FS) is the most common type of convulsion in children and is the most common neurological disorder in childhood. FS is divided into two groups as simple and complicated febrile seizures. In developing countries, the incidence of FS is reported to be higher than in developed countries. Because of its frequency, high prevalence and high economic burden, studies on its pathophysiology and treatment have an important place in all over the world. Zinc and selenium deficiency have a role in the pathogenesis of FS. The aim of this study is to investigate the role of serum zinc and serum selenium in the etiology of FS. In this study, a total of 200 children admitted to the pediatric emergency and general pediatric outpatient clinic of Firat University Hospital between March 2017 and December 2018 were evaluated. Two case groups were formed; 60 children presenting with lasting less than 15 minutes, in a generalized nature and non-recurrent seizures within 24 hours accepted as ''Simple febrile seizure group (group I)'' and 40 children presenting with lasting more than 15 minutes, more than one recurrent seizures in 24 hours or focal seizures were accepted as "Complex febrile seizure group (group II)". The study included 50 children who were admitted to the pediatric emergency department with the complaint of fever but had no seizures as the first control group (group III). The study included healthy 50 children who were admitted to the general pediatric outpatient clinic for healthy child monitoring as second control group (group IV). When the groups were examined, serum selenium levels of the patients in Group III were significantly lower than those of Group IV. However, no statistically significant difference was found between the other groups. When serum zinc levels between the groups were evaluated; Serum zinc levels of the patients in group I, group II and group III were significantly lower than the patients in group IV. In addition, the serum zinc levels of the patients in group III were significantly lower than the patients in Group I and Group II. However, there was no statistically significant difference in serum zinc levels between the patients in Group I and Group II. There was no statistically significant difference in serum selenium and zinc levels between patients with and without recurrent FS in group I and group II. In this study, blood samples differed from other studies, especially since they were taken within the first 2 hours after seizure. In our study, there was a significant relationship between FS and serum zinc levels. There was no correlation between selenium levels. Also in the group without fever and seizure, the levels of trace elements were lower than the other groups. Therefore, we think that more comprehensive studies are needed to investigate the relationship between serum zinc and selenium levels in children with fever and those without seizures. Keywords: febrile seizure, simple febrile seizure, complex febrile seizure, zinc, selenium
The role of serum zinc and serum selenium levels in febrile seizure etiology
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları