Yıkamanın kirli yumurtalarda kuluçka sonuçları üzerine etkisi - Şimşek, Ü. Gülcan; Bayraktar, Metin (My University, 2005)
Bu araştırma, farklı ısı derecelerinde musluk suyu ve dezenfektanlı suyla yıkanan kirli yumurtaların kuluçka performansını tes¬pit etmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada dört grup oluşturulmuş ve toplam 6.000 adet yumurta kullanılmıştır. Yumurtalar 110°F (43.3°C) ve 65°F (18.3°C) de musluk suyu ve %0.1'lik formalin solüsyonu ile yıkanmıştır. Çalışma birbirinden bağımsız beş tekerrürden oluşmuştur. Tüm yumurtalar 45-50 haftalık Ross-308 sürülerinden rastgele toplanmıştır. Verilerin incelenmesinde GLM (General Linear Model) kullanılmıştır. Beş denemenin sonucunda istatistiki olarak, ısının kuluçka randımanı, çıkım gücü ve kabuk altı ölümleri üzerine etkisi önemli bulunmuştur (P<0.05). Dezenfektanın ve ısı x dezenfektanın kuluçka sonuçları üzerine etkisi önemsiz olup, deneysel gruplar ara¬sında fark hesaplanmamıştır (P>0.05). 110°F de musluk suyu ve dezenfektanlı su ile yıkanan yumurtaların döllülük oranlan sırasıy¬la %87.9 ve 86.7, kuluçka randımanları %70.1 ve 71.1, çıkım güçleri %79.7 ve 81.9 düzeyinde belirlenmiştir. 65°F de yıkanan yu¬murtaların döllülük oranları aynı sırayla %87.9 ve 87.7, kuluçka randımanları %65.3 ve 67.5, çıkım güçleri ise %74.2, 77.1 olarak tespit edilmiştir. Her iki ısı derecesinde yıkanan yumurtaların kuluçka sonuçları oldukça yüksek olup, yıkama suyuna katılan dezenfektan mad¬denin kuluçka randımanını iyileştirdiği sonucuna varılmıştır.
Keywords: Su sıcaklığı; yumurtadan çıkış gücü; yumurta; formaldehit; yıkama; embriyo ölüm oranı; dezenfektan; dezenfeksiyon