GÜLTEN DAYIOĞLU'NUN ROMANLARINDA AİLE MÜESSESESİ - YUSUFOĞLU, HİLAL (Fırat Üniveristesi, 2022)
Toplumun en küçük birimi olan aile; insanlık tarihi kadar eskidir. Bireyin, toplum ile bağını oluşturan ve devamını sağlayan sosyal bir bağdır. Toplumların sahip oldukları inanç değerlerini, sosyo-ekonomik farklılıklarını, politik görüşlerini, kültürel zenginliklerini vb. olguları ele alındığında odak noktasının aile ekseninden geçtiği görülmektedir. Aile kavramının İslamiyet öncesi ve İslamiyet sonrası toplumlardaki değişimi esas alındığında ciddi bir takım değişimler yaşadığı bilinmektedir. Yaşadığı tahavvüllerle birlikte aile, toplumsal yapının sosyal, kültürel ve ekonomik olarak varlığını devam ettirmedeki temel kurumlarından biri olmaya devam etmektedir. Toplumdaki tüm gelişmeler ve değişimler aile hayatına yansır. Bu bağlamda aile ve toplum birbirinden ayrılmaz bir parçadır. Gülten Dayıoğlu, romanlarında aile müessesesi temasına yer veren yazarlardandır. O, Türk Çocuk Edebiyatı'nda yerini almış, üç kuşağın Masalcı Anne'sidir. Çalışmamızda, Gülten Dayıoğlu'nun romanlarında aile yapısının, işlevinin, anne-baba, çocuk, dede-nine, akraba, komşu, ekonomik durum, gurbet gibi durumların toplumsal hayat içerisindeki değişim ve dönüşümlerinin aile müessesine olan etkileri incelenmiştir.

Family, which is the smallest unif of society is as old as human history. It's a social bond, that establishes the indiviluals bond with society and ensures its contination. When we give a look to societ belief salues, social economic differences, cultural richness etc it is seen that the focal point passes from the cultural family. Based on the changes of the concept of family axis in pre islamic and post Islamic societies, it is konown that some sesious changes have taken place. Along with the changes it has experienced, the family continues to be one of the basic institutions is maintaining the social, cultural and social economic existence of the social structure. All changes and devolopments in societyare reflectedin family life. In tihs context, family and society are enseperable from each other. In this study, Gülten Dayıoğlu is an author who includes the family business theme in her novels. Gülten Dayıoğlu is the story teller mother of 3 generetions, who took her place in Turkish children's literature. In this study, concept such as junction of family structure, relations between parents, children grandparents, relatives neigbors economic situation and expatriate and theer effect on the changes and transformation onn social life on the family institution were examined.
The family business in Gülten Dayıoğlu's novels
Keywords: Din; Eğitim ve Öğretim