Hai-Taht Ideologisi Bağlamında Ermenilerin İşgal Politikası ve Hocalı Soykırımı - Şıhaliyev, Emin (Fırat University, 2013)
Ermenistan çok önemsiz jeopolitik konuma sahip kapalı bir devlettir. Bu durumu göz önünde bulunduran Ermenistan komşu devletlerin toprak bütünlüğünü tehdit eden ve bölgede istikrarı bozmayı hedefleyen en tehlikeli unsur olarak kendi milli ideolojilerinin temelini oluşturan Hai-Taht doktrinine sıkı şekilde sarılmışlardır. Bu doktrin öncelikli olarak Türkiye ve Azerbaycan’a yöneltilmiştir. Ermeniler her iki ülkeye yönelik toprak iddialarını meşrulaştırmak için tarihi tahrif etmeyi ve mitoloji düşünce oluşturmayı planlamışlardır. Sahte tarihcilik metodolojisinden ve mitolojik düşüncelerden yola çıkan Ermeni ideologları ulusal çıkarlarını gerçekleştirmek için terör ve cinayetleri kaçılmaz olarak değerlendirmektedirler. Makalde Ermenilerin Hai-Taht ideolojisi bağlamında işgal politikası analiz edilmiş ve genetik nefretin boyutu olarak Hocalı soykırımının asıl sebepleri araştırılmıştır

Armenia is a geopolitical enclave that is geo-politically very vulnerable. As a reaction to this situation, the thirst for the doctrine “Hai-Takht”, which has an openly confrontational, destructive orientation, is getting stronger on Armenian society. The doctrine is directed against to Turkey and Azerbaijam. To substantiate and implement territorial claims to these countries, it is planned to falsify history and form legendary mythological ideas. From the viewpoint of the consciousness distorted by the mythology holding sway primarily over radical Armenian nationalists, any crime and bloodshed are justified if they are committed in the name of the notorious “justice” demanding which for their people is the leading slogan of their activities. In this article have been analyzed occupation policy of the Armenians in the context of the ideology of Hai-Taht and was researched the main reasons of Khojaly genocide as extend of the genetic hatred