GEBELİĞİN İNDÜKLEDİĞİ HİPERTANSİF GEBELERDE SERUM TENASCİN -C DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ORAK, UĞUR (Fırat Üniveristesi, 2013)
Gebeliğin indüklediği hipertansif hastalıklar maternal ve neonatal morbidite ve mortalitenin en sık nedenlerinden biridir. Tenascin-C doku hasarı ve vasküler hasarda artış gösteren bir ekstrasellüler matriks glikoproteinidir. Bu çalışmanın amacı gebeliğin indüklediği hipertansif hastalıklarda maternal serum tenascin-C düzeylerinin araştırılmasıdır. Çalışmaya yaşları 18-43 arasında değişen (ortalama yaş:30,3±6,6) 20 normal, 20 hafif preeklampsi, 20 ağır preeklampsi ve 20 HELLP sendromu tanısı alan toplam 80 olgu dahil edildi. Hastaların serum tenascin-c düzeyleri ELİSA yöntemi ile ölçüldü. Kontrol grubu (5,04±0,3 - 4,9±0,2) ile karşılaştırıldığında prepartum ve postpartum tenascin-C düzeylerinin hafif preeklampsi (12,8±2,9 - 11,7±1,8) ve ağır preeklampsi grubunda (33,8±11,7 - 50,6±33,8) anlamlı derecede yüksek olduğu izlendi (p<0.008). Hafif preeklampsi (12,8±2,9) ve HELLP grubu (9,2±1,5) ağır preeklampsi grubu ile karşılaştırıldığında prepartum tenascin-C düzeylerinin ağır preeklampsi grubunda (33,8±11,7) anlamlı derecede yüksek olduğu izlendi (p<0.008). Gebeliğin indüklediği hipertansif gebelerde yükselen tenascin-C düzeylerinin hafif preeklampsi, ağır preeklampsi ve HELLP sendromu ile bir bağlantısı olduğu bu çalışmayla ortaya konuldu. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, HELLP sendromu, Tenascin-C, Ekstrasellüler matriks, Glikoprotein

Hypertansive disorders induced by pregnancy are one of the most common causes of the maternal and neonatal morbidity and mortality. Tenascin-C is an extracellular matrix glycoprotein which is increasing in vascular and tissue injury. The aim of this study was to determine the maternal serum tenascin-C levels in Hypertensive Disorders induced by pregnancy. Totally 80 pregnant women aged between 18-43 years (mean age 30,3 ± 6,6 years),20 normal, 20 mild preeclampsia, 20 severe preeclampsia and 20 pregnant women complicated by HELLP syndromes were included for this study. Serum tenascin-C levels of cases were analyzed by using ELISA method. It was determined that prepartum and postpartum levels of serum tenascin-C were significantly higher in severe preeclampsia group (33,8±11,7 - 50,6±33,8) and mild preeclampsia group (12,8±2,9 - 11,7±1,8) compared to normal pregnant group (5,04±0,3 - 4,9±0,2) (p<0,008). It was determined that prepartum levels of serum tenascin-C were significantly higher in severe preeclampsia group (33,8±11,7 ) compared to mild preeclampsia group (12,8±2,9) and HELLP syndrome group (9,2±1,5) (p<0,008). This study revealed that there was a relation between high serum tenascin-C levels and mild preeclampsia, severe preeclampsia, HELLP syndrome in hypertensive pregnants induced by pregnancy. Keywords: Preeclampsia, HELLP syndrome, Tenascin-C, Extracellular Matrix, Glycoprotein
Investigation of serum tenascin-C levels in hypertensive pregnants induced by pregnancy
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum