DİRENÇLİ HİPERTANSİF BİR HASTANIN, ÜÇ RENAL ARTER STENOZUNA, AYNI SEANSTA UYGULANAN, ÜÇ RENAL ARTER STENT UYGULAMASI - Akbulut, Mehmet; Gürevin, M Sait; Korkmaz, Hasan; Yavuzkır, Mustafa Ferzeyn; Bilen, Mehmet Nail; Harman, Murat (My University, 2012)
Renal arter stenozu (RAS), dirençli sekonder hipertansiyona ve iskemik nefropati sonucu son dönem böbrek yetmezliğine yol açabilmektedir. Bu olgumuzda dirençli hipertansiyonu olan ve yapılan tetkiklerde renal arter stenozu saptanan bir olgu irdelendi. Hastanın sol renal arteri çift olduğundan toplam 3 renal arteri mevcuttu. Her üç renal arter ostiumunda da %90 kritik lezyon mevcuttu. Bu lezyonlar aynı seansta başarılı direkt stent uygulanması ile tam olarak açıldı. Bu makalemizde, literatürde oldukça nadir bildirilen aynı seansta üç renal stent takılan olgumuzdan bahsedilecektir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Kalp ve Kalp Damar Sistemi