Küreselleşme karşıtlarının şiddet olgusuna ilişkin temel yaklaşımları - Çetin, Beyzade Nadir (My University, 2012)
Küreselleşme olgusu bir süreç olarak toplumsal, ekonomik, siyasal ve kültürel açıdan çeşitli değişim ve dönüşümleri ortaya çıkarmıştır. Toplumsal bakımdan ortaya çıkan her değişim ve dönüşüm ise, süreç içerisinde kendi karşıtlarını veya yeni konumlanmalara sebep olmaktadır. Küreselleşme olgusu taşıdığı bu değişim ve dönüşüm sürecinden dolayı kendi karşıtlarını ortaya çıkarmıştır. Küresel neoliberal politikalara karşıtlık temelinde beliren bu karşı çıkışların ortaklaşması ise, küreselleşme karşıtlığı veya küreselleşme karşıtı hareket olarak adlandırılmaktadır.Küreselleşme karşıtları, küreselleşme sürecine ilişkin algılayış ve tutumlarını belirlerken sürece dair oluşan farklı durumlara ilişkin çeşitli düzey ve şekillerde yaklaşımlar ortaya koymuşlardır. Bu çalışma ile küreselleşme karşıtlarının küreselleşme sürecinde beliren şiddet olgusuna ilişkin tutum ve yaklaşımları belirlenmeye çalışılmıştır.
Keywords: Sosyoloji