Effect of different breeding systems on the growth performance of pheasants (Phasianus colchicus) under intensive conditions - Aysöndü, Mehmet Hanifi; Özbey, Orhan; Esen, Fikret (My University, 2013)
Bu çalışma sülünlerin entansif şartlarda büyüme performansına serbest ve kafes sisteminin etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Sülünlerin erkek ve dişileri karışık olarak 16. hafta sonunda serbest sistemde 964.87 g, kafes sisteminde ise 998.57 g ortalama canlı ağırlık değeri tespit edilmiştir. Ortalama canlı ağırlık değerleri bakımından serbest sistem ile kafes sistemi grupları arasında 7. haftadan 16. haftaya kadar kafes sistemi serbest sistemine önemli (P<0.05) düzeyde üstünlük sağlamıştır. Erkek ve dişiler sırasıyla 16. hafta sonunda; serbest sistemde 1043.74 ve 886.39 g, kafes sisteminde ise 1078.36 ve 917.83g ortalama canlı ağırlık değeri tespit edilmiştir. Her iki sistemin 5. haftadan 16. haftaya kadar değişik derecelerde erkekler dişilere göre önemli (P<0.05, P<0.01) düzeyde üstünlükler sağlamıştır. Sülünlerin 16 haftalık tükettikleri eklemeli yem miktarları serbest sistemde sülün başına ortalama olarak 4465.59 g, kafes sisteminde ise ortalama olarak 4575.77 g olarak belirlenmiştir. Serbest ve kafes sistemlerinin 16 haftalık yaşta yemden yararlanma oranı sırasıyla; 6.38 ve 6.53 olarak tespit edilmiştir. Her iki grubun eklemeli yem tüketimi ve yemden yararlanma değerleri arasında önemli bir fark görülmemiştir.
Keywords: Biyoloji; Zooloji