YUMURTA TAVUKLARINDA RASYONA İLAVE EDİLEN FARKLI ORGANİK KROM FORMLARININ OVARYUM GLUKOZ TAŞIYICILARI VE ISI ŞOK PROTEİNLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ - ÖZDEMİR, OĞUZHAN (Fırat Üniveristesi, 2017)
Kanatlılarda verimliliği düşüren önemli çevre faktörlerinden birisi sıcaklık stresidir. Daha önce yapılan çalışmalarda krom pikolinat (CrPic) ve krom histidinat (CrHis)'ın yumurta veriminde artışa yol açtığı bildirilmiştir. Bu çalışmada, yumurtacı tavuklarda diyete ilave edilen farklı organik krom kaynaklarının ovaryum oreksin (hipokretin), glukoz taşıyıcıları (GLUTs), ısı şoku proteinleri (HSPs) ve nükleer faktör kappaB (NF-?B) düzeyleri üzerine etkileri araştırılmıştır. 16 haftalık 1800 adet yumurta tavuğu (Lohmann LSL-Lite), 2 × 3 faktöriyel deneme düzenine göre 6 gruba ayrıldı. Denemede faktörleri iki farklı sıcaklık ortamı [termonötral (TN), 22 ± 2 °C 24 saat/gün) ve sıcaklık stresi (HS); 08:00 ila 17:00 saatleri arasında olmak üzere, 8 saat boyunca 34±2°C'ye ve 16 saat boyunca 22 °C'ye sıcaklık] ile bazal diyete ilave edilen krom 3 farklı krom düzeyi oluşturdu [elementel Cr 200 ?g / diyet kilogram olacak şekilde; 0, 1.600 mg/kg CrPic (% 12.43 Cr) ve 0.788 mg/kg CrHis (% 25.22 Cr)]. Çalışma 12 hafta boyunca sürdürüldü. Sıcaklık stres gruplarında termonötral gruplara kıyasla, GLUT1, GLUT4 ve oreksin protein düzeylerinin azaldığı (P <0.0001) ve NF-?B, HSP60, HSP70 ile HSP90 protein düzeylerinin arttığı tespit edilmiştir (P <0.0001). Diyetlere yapılan krom takviyesi (CrPic–CrHis) ile GLUT ve oreksin düzeylerinin arttığı, NF-?B ve HSP seviyelerinin ise termonötral gruba göre azaldığı gözlenmiştir (P <0.0001). Sıcaklık stresi altında bulunan yumurtacı tavuk diyetine ilave edilen organik krom formları GLUT ve oreksin düzeylerini arttırmış, ancak NF-?B ve HSP protein düzeylerini azaltmıştır. Sonuç olarak, CrPic ve CrHis'ın, stresin negatif etkilerinin hafifletilmesi ve tedavisinde destekleyici etkilerinin olduğu, CrHis'ın ise CrPic'a göre daha etkili olduğu belirlenmiştir.

Heat stress is one of the important environmental factors that reduce productivity in poultry. Earlier studies report that chromium picolinate (CrPic) and chromium histidinate (CrHis) increase egg yield. The effects of various organic chromium sources supplemented to the diets of laying hens were investigated on ovarian orexin (hypocretin), glucose transporters (GLUTs), heat shock proteins (HSPs) and nuclear factor kappaB (NF-?B) levels in this study. 16-weeks-old; Lohmann LSL-Lite, 1800 laying hens were allocated to 6 random groups according to a 2 × 3 factorial trial scheme with two different environmental temperatures [Thermoneutral (TN groups; at either 22±2 °C 24 h/d) and Heat Stress (HS groups; at 34±2 °C for 8 h/d, 08:00 to 17:00 h, followed by 22°C enviromental temperature for 16 h for a period of 12 weeks)]. The hens that reared under both environments were fed either a basal diet or the basal diet supplemented with 0, 1.600 mg of CrPic (12.43% Cr) and 0.788 mg of CrHis (25.22% Cr) per kg of diet (elemental Cr 200 ?g / kg). In the heat stress groups, it was found that GLUT1, GLUT4 and orexin protein levels decreased (P <0.0001), while NF-?B, HSP60, HSP70 and HSP90 protein levels (P <0.0001) were increased, compared to the thermoneutral groups. Dietary chromium supplementation (CrPic-CrHis) increased orexin and GLUT levels whereas NF-?B and HSP levels were decreased in comparison to thermoneutral groups (P <0.0001). Chromium supplements treatment on heat stressed laying hens, is able to increase orexin and GLUTs levels and decrease NF-?B and HSPs. As a result, CrPic and CrHis have been found to have beneficial effects in alleviation of negative effects and treatment of stress complications, and CrHis is determined to be more effective than CrPic.
The effects of dietary supplementation of different organic chromium forms on glucose transporters and heat shock proteins in the ovary of laying hens
Keywords: Biyoloji