AKNE VULGARİS TEDAVİSİNDE TOPİKAL AZELAİK ASİT VE TRETİNOİN'İN ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - AKSEKİ, HAYRİ (Fırat Üniveristesi, 1994)
Bu çalışmada, toplam 100 akne vulgarislf hastanın 50 'sine % 20 'Hk azelaik asit krem, 50 'sine % 05 Tik tretinoin jel uygulanarak 12 hafta süresince akne lezyonlar üzerine olan etkileri ve bu ilaçların yan etkileri araştırılmıştır. 12 haftalık uygulama sonunda azelaik asit ve tretinoin tedavisinin her ikisinin de noninflame (komedon), inflame (papül, püstül) ve toplam lezyon sayılarında istatiksel olarak anlamlı bir azalma oluşturduktan saptandı (p<0.0005). İki ilaç grubu arasında ise anlamlı bir fark bulunmadı. Tedavi sırasında azelaik asit ile lokal yan etkiye rastlanmazken, tretinoin ile 6 hastada (% 12) lokal irrasyon bulgularına rastlandı, Sonuç olarak, her iki ilacın hem noninflamatuar hem de inflamatuar akne formlarının tedavisinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır. 54
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Dermatoloji; Dermatology