ELAZIĞ KENT MERKEZİNDE ERİŞKİN KADINLARIN KİLO SORUNU VE ZAYIFLAMA DAVRANIŞLARININ İRDELENMESİ - ÖZBEY, SEDA (Fırat Üniveristesi, 2019)
Şişmanlık Türkiye'de ve Dünya'da prevalansı giderek artan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu araştırma, Elazığ kent merkezinde yaşayan erişkin kadınların kilo sorunu, zayıflama davranışlarının irdelenmesi ve bu davranışları etkileyecek faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel tipte olan bu çalışma, araştırma kapsamına alınan erişkin kadınların (322 kişi) 315'ine ulaşılarak yapılmıştır. Kadınlara; sosyo-demografik özellikler, kilo sorunu ve zayıflama davranışını irdelemeye yönelik soruları içeren anket yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanmıştır. Boy ve kilo ölçümleri araştırmacı tarafından yapılmıştır. Veriler istatistik paket programı SPSS 22.0'a kaydedilerek, hata kontrolleri, tablolar ve istatistik analizlerde bu program kullanılmıştır. Araştırma kapsamına alınan kadınların yaş ortalaması 41.0±13.8'dir (min:19, max:73 yaş). Kadınların ortalama kiloları 67.33±12.60 kg, boyları 163.57±6.44 cm ve BKİ'leri 26.96±3.74'tür. 45-59 yaş BKİ ortalamasının en yüksek olduğu gruptur. Fazla kilolu ve şişman olanların oranı %54.6'dır. Kadınların %56.8'i hayatının herhangi bir döneminde zayıflama yöntemi kullandığını bildirmiştir. En çok kullanılan yöntemin daha az yeme/kalori hesabı (%46.9) olduğu, %65.4'ünün kullandığı yöntemi bıraktıktan sonra kilo aldığı saptanmıştır. 45-59 yaş grubu kadınlarda, sosyo-ekonomik düzeyini kötü algılayanlarda, düzenli beslenmeyenlerde kilo sorunu yaşama daha fazla görülürken; 30-44 yaş arası kadınlarda, evli olanlarda, çalışanlarda, aylık gelir düzeyi yüksek olanlarda, kilo sorunu yaşayanlarda zayıflama yöntemi kullanma durumu anlamlı olarak daha fazla bulunmuştur (p<0.05). Sonuç olarak kadınlarda kilo sorununun varlığı ve kadınların yarıdan fazlasının zayıflama davranışında bulunduğu, ancak profesyonel yardım almak yerine yanlış zayıflama yöntemlerinin denenebildiği görülmüştür. Erişkin kadınlarda kilo sorunun önlenmesi, sağlıklı ve etkin zayıflama davranışlarının geliştirilmesine yönelik düzenlemeler yapılmalıdır. Kilo sorunu ve zayıflama davranışları ile ilişkili risk faktörleri değerlendirilerek koruyucu ve tedavi edici hizmetler uygulanmalıdır.

Obesity is a major public health problem increasing prevalence in Turkey and in the World. The aim of this study was to investigate the weight problem, slimming behaviors and to determine the factors affecting these behaviors of adult women living in Elazığ city center. This descriptive and cross-sectional study was conducted on 315 female adults (322 people). Women in the scope of the research; The questionnaire, which includes questions to examine socio-demographic characteristics, weight problem and weight loss behavior, was exercised by face-to-face interview method. Height and weight measurements were made by the researcher. Data were recorded by SPSS 22.0 statistical package program and this program was used for error controls, tables and statistical analyzes. The mean age of the women included in the study was 41.0±13.8 (min: 19, max: 73 years). The mean weight of women was 67.33±12.60 kg, the mean height was 163.57±6.44 cm and the mean BMI was 26.96±3.74. The age group 45-59 has the highest average BMI. The proportion of overweight and obese is 54.6%. 56.8% of women reported that they used slimming method in any period of their life. It was found that the most commonly used method was less eating/calorie calculation (46.9%), and 65.4% gained weight after quitting the method. Experience weigh problems are seen more in the women whose age is between 45-59, bad perception of socio-economic level, non-regular nutrition; the use of slimming method was found to be significantly higher in the women whose age is between 30-44, married, employees, high monthly income, experience weight problems (p <0.05). As a result, it is seen that there is a weight problem in women and more than half of women have attenuation behavior, but wrong attenuation methods can be tried instead of getting professional help. Regulations should be made to prevent weight problems in adult women and to develop healthy and effective weight loss behaviors. Preventive and therapeutic services should be applied by evaluating risk factors related to weight problems and weight loss behaviors.
Adult women weight problem and examination of attenuation behaviors in Elaziğ city center
Keywords: Halk Sağlığı