İŞ DOYUMU İLE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ARASINDAKİ İLİŞKİ: İLKÖĞRETİM OKULLARINDA BİR UYGULAMA - Demirtaş, Zülfü (Kastamonu Üniversitesi, 2015)
Araştırmada açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılan TSS ve OCS ölçekleri kullanılmıştır. Katılımcıların iş doyumu ve örgütsel bağlılıkları yüksek düzeydedir. İş doyumu ile ilgili olarak katılımcı algıları arasında cinsiyet, kıdem, yaş, statü ve branş değişkenlerinde anlamlı farklılıklar bulunmamaktadır. Örgütsel bağlılık algıları arasında cinsiyet, kıdem ve yaşa göre anlamlı farklılıklar olmamasına rağmen; yöneticiler öğretmenlerden, sınıf öğretmenleri branş öğretmenlerinden daha yüksek örgütsel bağlılığa sahiptirler. İş doyumu ile örgütsel bağlılık arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki vardır. Bu ilişkide değişkenlerden herhangi birisi diğerinin nedeni ya da sonucu değildir. İş doyumu ve örgütsel bağlılık birbirlerini karşılıklı olarak etkilemektedir.

In this study, the measures TSS and OCS were used and exploratory and confirmatory factor analyses were applied. Participants have high levels of organizational commitment and job satisfaction. With regard to job satisfaction, no significant differences were found in terms of participants’ variables of gender, seniority, age, status or branch. The perceptions of organizational commitment do not have significant differences in terms of gender, seniority or age however it was found that administrators have higher levels of organizational commitment than teachers and also class teachers have higher levels of organizational commitment than branch teachers. There is a significant and positive correlation between job satisfaction and organizational commitment.
THE RELATIONSHIP BETWEEN JOB SATISFACTION AND ORGANIZATIONAL COMMITMENT: A STUDY ON ELEMENTARY SCHOOLS