PERFORMANS DEĞERLEMEDE KLASİK VE MODERN YAKLAŞIMLARA KAVRAMSAL BİR BAKIŞ - Keklik, Ayhan (Fırat University, 2018)
Sanayi devriminin ilk yıllarında işletmelerin birbirlerinin üretim tarzlarınıkopyalamak, hammadde iyileştirmesi sağlamak ve üretimdeki fireleri azaltmaksuretiyle sürdürülebilir rekabet avantajlarını kazanıp/kaybetmesi oldukça kolay birşekilde gerçekleşmiştir. Fakat modern işletmecilik sistemlerinin gelişmesiyle birlikterekabet avantajını sağlayan varlığın “insan kaynağı” olduğu anlaşılmış ve işletmelerkopyalanamayan tek kaynak olan insana bakış açılarını değiştirmişlerdir. Bakışaçılarında yaşanan değişimle birlikte çalışan performansının ölçülmesi vedeğerlendirmesi zorunlu bir hal almıştır. Bu araştırmada sanayi devriminingerçekleşmesiyle beraber değişen çalışma kavramı ve artan verimlilik ihtiyacınadeğinilecektir. Bu bilgiler ışığında performans değerleme sistemlerinin doğuşuincelenecek, klasik ve modern performans değerleme sistemlerinin teorikkarşılaştırılması yapılarak bu değişimin nedenine vurgu yapılacaktır.