Pseudomonas putida ile Üretilmiş Biyojenik Mangan Oksit Kullanarak Remazol Brilliant Blue R Giderimi - Tepe, Ozlem (My University, 2022)
Sentetik boyaların varlığından kaynaklanan su kirliliği, dünyanın en önemli çevresel sorunlarından biridir. Remazol Brilliant Blue R (RBBR), tekstil endüstrisi atıksularından salınan ve suda ciddi kirliliğe neden olan oldukça toksik boyalardan biridir. Bu çalışmada, Pseudomonas putida ile üretilmiş biyojenik mangan oksit (BMO) ile RBBR’ nin giderimi incelenmiştir. RBBR’ nin BMO ile giderimi, çeşitli çözelti pH’ ı, BMO dozajı, başlangıç RBBR konsantrasyonu ve sıcaklık koşulları altında kesikli modda incelenmiştir. pH denemeleri optimum pH’ ın 3 olduğunu sıcaklık denemeleri ise adsorpsiyon prosesinin ekzotermik olduğunu ortaya koymuştur. 30 oC’ de, pH 3’ te, 0.5 g L-1 BMO dozajında ve 200 mg L-1 RBBR konsantrasyonunda 60 dakikalık denge süresi sonunda maksimum adsorpsiyon kapasitesi 155.7 mg g-1’ dır. RBBR giderimi sabit yataklı kolon reaktörde de incelenmiş ve besleme akış hızının etkisi araştırılmıştır. Elde edilen bulgular, BMO’ in su ortamından tehlikeli boyaları uzaklaştırma potansiyeline sahip olduğunu göstermekte ve aynı zamanda BMO’ in gelecekteki uygulamaları için de bilimsel bir temel sağlamaktadır.
Keywords: Adsorpsiyon; boya giderimi; biyojenik mangan oksit