DİJİTAL PLATFORM YAYINLARININ BİREYLERİN İZLEME ALIŞKANLIKLARINA ETKİSİ - ATEŞ, SERTAN (Fırat Üniveristesi, 2023)
Günümüzün küreselleşmiş dünyasında dijital teknolojilerin getirmiş olduğu olanaklar insanlar tarafından sıklıkla kullanılır olmuştur. Bunlar özellikle iletişim alanında büyük etkiler yapmışlardır. Bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar dijital çağın hayatımıza getirmiş olduğu cihazlar olmuş ve bu cihazlar hayatımızın önemli bir parçası haline gelmiştir. Hayatımızdaki belki de en önemli kitle iletişim araçlarından biri olan televizyon da bu gelişim sürecinden etkilenmiştir. Bu yeni durum, doğal olarak bu güne kadar klasik bir kitle iletişim aracı olan televizyonun, televizyon yayıncılığının ve izleyiciliğinin doğasını da, yeni duruma özgü olarak değiştirmiş hatta dönüştürmüştür. Artık ''Sosyal TV'' olarak adlandırılan bir olguyla karşı karşıyayız. Dolayısıyla bu dönüşüm ve bu dönüşümün boyutlarını ortaya koymak araştırılmaya değer bir durum doğurmuştur. Çalışmanın amacı, televizyon yayınlarının dijital platformlara taşınması sonucu dijital platformların izleme alışkanlıklarındaki değişimi saptamaya çalışmaktır. Çalışmamızda belirli sınırlamalar dâhilinde bu sürecin ülkemiz koşulları altındaki görünümü ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu amaçla yürütülen bu çalışmada dijital televizyonla birlikte izleme alışkanlıklarımızın toplu izlemeler yerine bireysel izlemelere bıraktığı sonucuna ulaşılmıştır.

In today's globalized world, the possibilities brought by digital technologies have been used frequently by people. They have had a great impact, especially in the field of communication. Computers, tablets and smartphones have become the devices that the digital age has brought to our lives and these devices have become an important part of our lives. Television, which is perhaps one of the most important mass media in our lives, has also been affected by this development process. This new situation naturally changed and even transformed the nature of television, television broadcasting and audience, which has been a classical mass communication tool until today, specific to the new situation. We are now faced with a phenomenon called "Social TV". Therefore, this transformation and revealing the dimensions of this transformation have created a situation worth investigating. The aim of the study is to try to determine the change in viewing habits of digital platforms as a result of the transfer of television broadcasts to digital platforms. In our study, the appearance of this process under the conditions of our country has been tried to be revealed within certain limitations. In this study carried out for this purpose, it was concluded that our watching habits with digital television left to individual viewing instead of collective viewing.
The effect of digital platform publications on the watching habits of individuals
Keywords: Halkla İlişkiler; İletişim Bilimleri; Radyo-Televizyon