Seçilmişler hükümdara dönüşüyor mu? yerel siyasetçilere yönelik hükümdar liderlik ölçeği geliştirme çalışması - Demirel, Erkan T.; Yatkın, Ahmet; Düşükcan, Muhammet; Derin, Neslihan; Çakınberk, Arzu; Güven, Mehmet (My University, 2013)
Bu çalışma, hükümdar (despotik) liderlik anlayışından yola çıkılarak, yerel siyaset liderleri olan belediye başkanlarının liderlik davranışlarının analizine yönelik olarak ele alınmıştır. Siyasi liderler için uygulanabilecek hükümdar liderlik ölçeği yazında bulunamadığı için yazına ölçek kazandırmak amaçlanmıştır. Öncelikle yazın taraması yapılmış ve elde edilen bilgilere dayanılarak madde havuzu oluşturulmuştur. Madde havuzu, uzman görüşüne sunularak alana ve konuya uygunluk test edilmiştir. Bir sonraki adımda madde havuzu evrenden seçilen küçük bir grupla tartışılarak anlaşılabilirliği test edilmiştir. Ölçeğin yapı geçerliliğinin ve faktör yapısının belirlenmesi için “madde - alt ölçek toplamı korelasyonu”, “alt – üst %27’lik dilimler arası fark testi”, “keşfedici faktör analizi” ve “doğrulayıcı faktör analizi” yapılmıştır. Nihai analiz sonuçları, ölçeğin üç faktörden oluştuğunu (kibirlilik, duyarsızlık, ezicilik) göstermiştir. Bu üç faktör, toplam varyansın %68,55’ini açıklamaktadır. Ölçeğin güvenilirlik katsayısı ise 0,964 olarak hesaplanmıştır.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Liderlik; Hükümdar liderlik; Despotik liderlik; Ölçek geliştirme