İNSAN HAKLARI VE DEMOKRATİKLEŞME KONULARININ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ GÖRÜŞLERİ ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ - Köçer, Mehmet; Kesten, Alper; Egüz, Şule (Fırat University, 2013)
İnsan hakları ve demokratikleşme son yılların önde gelen politik temasıdır. Avrupa Birliği’nin dünyanınbirçok bölgesine insan hakları ve demokratikleşme konularındaki destek ve müdahaleleri dünyakonjonktüründe önemli bir yer taşır. Bu bağlamda demokratikleşme AB üyelerinin yanı sıra bu sürecegönüllü olarak girecek devletlerin vizyonunda da yer alır. Bu araştırmanın amacı, Avrupa Birliği sürecindekiTürkiye’de öğretmen adaylarının insan hakları ve demokratikleşme konularına yönelik görüşlerinin nelerolduğunu belirlemek ve bu çerçevede genel bir değerlendirme yapmaktır. Nitel araştırma yöntemikullanılarak hazırlanan bu araştırmanın çalışma grubunu Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi EğitimFakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı’ndaki öğretmen adayları oluşturmaktadır. Araştırmasonucunda, katılımcıların büyük bir bölümünün, mevcut Türk demokrasinin işleyişinden memnunolmadıkları belirlenmiştir. Ayrıca araştırmada katılımcıların Türkiye’ye insan hakları adı altında çeşitliözgürlüklerin dayatılmasının Türk kültürüne zarar verdiği, bu nedenle AB üyeliğinin insan haklarınınkorunması ve gelişmesi için gerekli olmadığı yönünde fikir birliğine vardığı görülmüştür. Bunun yanı sıraaraştırmada AB’ye üyelik sürecinde yapılan reformların genele yayılmadığı ve belli bir kesimin amacınahizmet ettiği yönünde eleştirilerle de karşılaşılmıştır. Katılımcıların bu soruna yönelik çözüm önerisi ise,kamuoyunun doğru şekilde bilinçlenmesi için devlet eliyle bir takım konferanslar, seminerler, halk eğitimkurslarının düzenlenmesi ve halkın eğitilmesi şeklinde olmuştur.