FRİEDRİCH NİETZSCHE'NİN İNSAN, AHLAK VE EĞİTİM ANLAYIŞI - İNCİR, NURETTİN (Fırat Üniveristesi, 2013)
F. Nietzsche?nin yaşadığımız dönemde daha fazla önemsenmeye başlandığı görülmektedir. Son yüzyılda önemini koruyan bazı kavramlar vardır. Bu kavramlar üzerine farklı görüşler beyan eden filozofların başında Nietzsche gelmektedir. Özellikle onun farklı bir düşünür olduğu insan ve ahlak ile ilgili görüşlerinden anlaşılmaktadır. Nietzsche insanları sınıflandırarak görüşlerini ortaya koymuştur. Bu sınıflandırmalarla en değerli insan modeline ulaşmaya çalışmıştır. İnsanları, sürü insanı, özgür insan, üstinsan şeklinde gruplandırmış ve onun için en değerli insan tipi üstinsan olmuştur. Nietzsche, ahlaki değerleri yeniden değerlendirme ve yok etme çabası içinde olmuştur. Ona göre ahlak temelde efendi ve köle ahlakı olmak üzere iki tiptir. Ahlakın varlığı onun décadence kavramını geliştirmesine sebep olmuştur. Yaşadığı toplumun inancı olan Hristiyanlık, onu nihilizme sürüklemiştir. O, insan ve ahlakla ilgili düşüncelerini `güç istenci? kavramını temele koyarak geliştirmiştir. Yaşamının bir döneminde üniversitede hocalık yapan Nietzsche, eğitim konusuyla ilgili görüş ve düşüncelerinin de varoluş felsefesinin ekseninde geliştiği görülmektedir. Anahtar Kelimeler: Sürü insan, Özgür insan, Üstinsan, Ahlak, Hristiyanlık ahlakı, Güç istenci, Eğitim,

F. Nietzsche beginning to be more important in age we live. There are some concepts that were important for the last century. Nietzsche was one of the philosophers who declared different opinions on these concepts. In particular we can understand that he was different thinker because of him opinions on human and moral subjects. Nietzsche revealed his views as classifying people. With this classifications he tried to reach most valuable human model. He classifyed people as herd people, free people, top people and for him the most valuable was top people model. Nietzsche was in an attempt to reassessment and destroy moral values. According to him, ethics are basically including two types; the master and the slave morality. Existence of morality has led him to develop decadance concept. Because christianty is belief in his society, he led himself to nihilism. His thoughts about human and moral values has been developed as concept of `will to power? as a basis. Nietzsche, who was a professor at the university at some time in his life, developed his views and ideas on subject of education in the axis of development of philosophy of existence. Keywords: Herd people, Free people, Top people, Morality, Christian morality, Will to power, education
Human, morality and education understanding of Friedrich Nietzsche
Keywords: Felsefe