KUR'ÂN'DA İNANÇ TERCİHLERİNİN TOPLUMSAL DEĞİŞİME ETKİSİ - İNCE, HANİFİ (Fırat Üniveristesi, 2019)
Toplumsal değişim; "sosyal ilişki ağlarında, sosyal kurumlar ve değerlerde meydana gelen değişimi" ifade etmektedir. Toplumlarda meydana gelen değişimim boyutları, etkenleri, faili ve yönü ile ilgili birçok teori geliştirilmiştir. Genelde bütün dinler özelde ise İslam dini de toplumları değiştirmek amacıyla muhatap kitleye hitap etmiştir. Kur'ân, insanlığın mücadelesini tevhit ve şirk esasları üzerinden değerlendirirken bu mücadeleye bağlı olarak gelişen olumlu veya olumsuz değişimleri mümin ve kafir inanç kimlikleri merkezinde ele almaktadır. Buna göre değişimin faili olan toplum özüne yerleştirdiği iman ve küfür inanç ilkelerine göre olumlu veya olumsuz yönde bir değişim göstermektedir. Mümin kimliğine bağlı olarak olumlu yönde gerçekleşen değişimin temelinde doğru bilgiye dayanan doğru inanç vardır. Salih amel bu bilgi ve inancın doğal sonucu olarak belirecek ve bu nitelikleri haiz toplum adalet ve ahlakı ikame edecektir. Kafir kimliği doğrultusunda gerçekleşen olumsuz yöndeki değişimin temelinde ise yanlış bilgiye dayanan yanlış inanç vardır. Bunların doğal sonucu ise bu nitelikleri haiz olan toplumun sosyal alandan çekilmesi yani helak olmasıdır. Anahtar Kelimeler: Değişim, Kur'ân, İnanç, Mümin, Kafir

Social change describes "the changes occurring in social network, social institutions and values. There have been a lot of theories about the dimensions, factors, agent and direction of the changes happening in the societies. In general, all religions and especially Islam have addressed the respondent mass to change the societies. The Koran evaluates the struggle of humanity on basis of tawhid and shirk and handles the positive and negative changes having occurred due to this struggle within the frame of believer and unbeliever belief identities. Accordingly, the agent society of the change undergoes a positive or negative change according to the faith and kufur belief principles it has placed in its core. There is true belief based upon true knowledge behind the change that happens in a positive direction due to believer identity. Amal Saleh will appear as a natural result of this knowledge and belief and the society possessing these qualities will erect justice and ethics. On the other hand, there is wrong belief based upon wrong knowledge behind the change happening in a negative direction due to unbeliever identity. The natural result of this is that the society possessing these qualities withdraws in the social domain that is it perishes. Key Words: Change, the Koran, Belief, Believer, Unbeliever
The effect of belief preferences on social change in the Koran
Keywords: Din