(2,2-DİMETİLPROPAN-1,3-DİİLBİS{İMİNO[(2- HİDROKSİFENİL)METANDİİL]})BİS(FOSFİNİK ASİT)'İN YAPISAL İNCELENMESİ - ÇİNAR, SERAP (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu çalışmada, (2,2-dimetilpropan1,3diilbis{imino[(2-hidroksifenil)metandiil]})bis(fosfinik asit bileşiğinin sentezi gerçekleştirilmiştir. Sentezi gerçekleştirilen molekülün deneysel olarak 1H-NMR, 13C-NMR, 31P-NMR, FT-IR ve elementel analiz teknikleriyle karakterize edilmiş ve bazı fiziksel parametreleri belirlenmiştir. Deneysel çalışma sonuçlarını desteklemek amacıyla Gaussian 09W ve GaussView 5.1 paket programları kullanılarak Density Functional Theory, DFT (Yoğunluk Fonksiyoneli Teorisi) yöntemi ile bileşiğin moleküler geometrisi, IR ve NMR spektrumları teorik olarak belirlenmiştir. Molekülün enerjisi, yük dağılımı, dipol momenti, moleküler elektrostatik potansiyeli ve HOMO ve LUMO sınır moleküler orbitalleri hesaplama yoluyla ekstra elde edilmiştir. Çalışma sonunda teorik ve deneysel sonuçlar karşılaştırılarak, aralarındaki uyum tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen teorik değerlerin deneysel sonuçlar ile büyük uyum gösterdiği saptanmıştır.

In this study, (2,2-dimethylpropane1,3-diylbis{imino[(2-hydroxyphenyl)methanediyl]})bis (phosphinic acid) the compound syntheses was made. The synthesized molecule is charactirized experimentally 1H-NMR, 13C-NMR, 31P-NMR, FT-IR and based on elemental tecniques. As a result of this, physical parametres are determined. In order to support experimental results, the molecular geometry and spectrums of the compound, IR and NMR are revealed theoretically using Gaussian 09W and Gauss View 5.1 package and with the help of Density Functional Theory. The energy, load distribition, dipole moment, molecular electrostatic potential and limit molecular orbits (HOMO and LUMO) are obtained through calculating. At the end of the study the harmony between them is confirmed comparing teoric and experimantal results. As a consequence of these results, it has been revealed that the theoric values and experimantal results had a great harmony.
Structural investigation of (2,2-dimethylpropane-1,3-dilybis {imino [(2-hydroxyphenyl) methanediyl]}) bis (phosphinic acid)
Keywords: Kimya