Th1/Th2 Cytokine Balance and SOCS3 Levels of Female Offspring Born from Rats with Gestational Diabetes Mellitus [1] - Can, Kezban Şahna; Risvanli, Ali (My University, 2015)
Gebelikte şekillenen diabetes mellitus, hem anne sağlığı hem de yavru sağlığı için son derece önemli ve giderek görülme sıklığı artan bir metabolik bozukluktur. Bu hastalığın gelişimi ve tedavisine yönelik yeni araştırmalara ihtiyaç vardır. Bu çalışmada da ileri gebe ratlarda farklı dozlarda streptozotosinle oluşturulan diabetes mellitusun yavruların, kan serumlarındaki Th1/Th2 sitokin dengesi ve SOCS3 düzeyleri üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, 21 adet ileri gebe rat kullanıldı. Ratlar rastgele üç gruba ayrılarak 1. gruptaki hayvanlar kontrol grubu olarak ayrıldı. Streptozotosin 2. gruptaki hayvanlara 40 mg/kg, 3. gruptaki hayvanlara 60 mg/kg dozda intraperitonal olarak uygulandı. Daha sonra hayvanların doğumları takip edildi. Yavrular 1 aylık olduktan sonra her hayvanın 1 dişi yavrusu dekapite edildi. Dekapite edilen hayvanların kanları alındı ve kan serumlarında Th1 [Interferon gamma (IFN?), Interleukin 2 (IL-2), Tumor necrosis factor alpha (TNF?)], Th2 [Interleukin 4 (IL-4), Interleukin 5 (IL-5), Interleukin 10 (IL-10)] sitokin düzeyleri xMAP® tespit teknolojisini esas alan multiplex immünoassay ve Suppressor of cytokine signalling 3 (SOCS3) düzeyleri ise ticari ELİSA kiti ölçüldü. Sonuç olarak, grup 1'deki IFN-? (1,59±0,28 pg/ml) değerinin diğer gruplara nazaran daha düşük olduğu, grup 2 ve 3'teki TNF-? (2,24±0,20, 2,21±0,19 pg/ml) değerlerinin de grup 1'den fazla olduğu, tüm gruplardaki IL-4, IL-6, IL-10 ve SOCS3 konsantrasyonlarının karşılaştırılması sonucunda ise gruplar arasında istatistiki anlamda bir fark olmadığı belirlendi. Sonuç olarak; Th1/Th2 sitokin dengesinin Th1'e doğru kaydığı gözlendi. Bu da hücresel immünitenin daha ön planda olduğunu göstermektedir
Keywords: Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; İmmünoloji; Veterinerlik