ASENKRON MOTORLARIN DİNAMİK YAPAY SİNİR AĞLARI İLE HIZ KONTROLÜ - ŞAHİN, KORAY (Fırat Üniveristesi, 2006)
Asenkron motorlar; az bakım gerektirmeleri, maliyetlerinin düşük olması, tozlu veparlayıcı ortamlarda çalışabilmeleri nedeniyle endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır.Değişken hız gerektiren uygulamalarda kullanılan yüksek nitelikli bir sürme sisteminin; süreklive geçici durum hız ve konum davranışlarının oldukça düzgün olması, değişken hızgereksinimlerine iyi cevap vermesi, sistemin performansının yük torku gibi bozucu giriş vemotorun parametre değişimlerinden etkilenmemesi gerekir. Asenkron motorların doğrusalolmayan ve karmaşık modeli nedeniyle basit ve etkin bir asenkron motor hız denetim sistemineihtiyaç duyulur.Bu tez çalışmasında, Dinamik Yapay Sinir Ağları (DYSA) ile asenkron motorların hızkontrolü gerçekleştirilmiştir. Motor hızı ile motor hızının değişimi YSA' na giriş olarak verilmişve motorun tork akımı çıkış olarak alınmıştır. YSA' nın eğitimi hız hatası kullanılarakgerçekleştirilmiştir. Hız kontrolörü olarak kullanılan YSA, yöresel geri beslemeli dinamik bir ağyapısı olarak seçilmiş ve ileri beslemeli YSA ile asenkron motorun hız kontrol performanslarıkarşılaştırılmıştır. Hız kontrolörü olarak kullanılan eğitilmiş YSA ile hız kontrol sistemininMATLAB-Simulink de benzetimi yapılmıştır. Yük ve parametre değişimleri altında asenkronmotorun YSA ile hız kontrolünden elde edilen benzetim sonuçları sunulmuştur.Anahtar Kelimeler: Asenkron motorlar, dinamik yapay sinir ağları, hız kontrolü.
Speed control of induction motors using dynamical neural network
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği