Ellajik Asidin Pullu Sazan (Cyprinus carpio)’da BazıHematolojik Parametrelere Olan Etkisi - Eksen, Tuncay; Yonar, Serpil Mişe (My University, 2021)
Bu çalışmada, yeme farklı oranlarda katılan ellajik asidin pullu sazanda (Cyprinus carpio) bazıhematolojik parametrelere etkisini araştırmak amaçlandı. Balıklar bir kontrol ve üç farklı düzeydeellajik asit içeren (50, 100 ve 200 mg/kg yem) yemlerle 60 gün süresince beslendi. Çalışmanın 30.ve 60. günlerinde hematolojik değerler [eritrosit ve lökosit sayısı, hemoglobin ve hematokrit düzeyive eritrosit indeksleri: Ortalama eritrosit hacmi (MCV); ortalama eritrosit hemoglobin (MCH);ortalama eritrosit hemoglobini konsantrasyonu (MCHC)] analiz edildi. Ellajik asitle beslenengrupların eritrosit ve lökosit sayıları, hemoglobin ve hematokrit düzeyleri kontrol grubuylakıyaslandığında arttı (P<0.05). Fakat kontrol ve ellajik asit verilen grupların eritrosit indekslerindeherhangi bir farklılık belirlenmedi (P>0.05). Sonuç olarak, ellajik asit balıklarda bir immunostimülanolarak kullanılabilir.
Keywords: Biyoloji; Balıkçılık; Hematoloji; Kimya; Tıbbi; Veterinerlik