GALLİK ASİT VE KUERSETİN KATKILANMIİ, GÜMÜŞ (AG) ESASLI HİDROKSİAPATİT BİYOMALZEMELERİN ÜRETİMİ, MODELLENMESİ, FİZİKSEL, KİMYASAL VE BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ - FIRAT, MELİKEHATUN (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu yüksek lisans tez çalışmasında yaş kimyasal metot ile Ag esaslı, gallik asit ve kuersetin katkılı HAp biyomalzemeler sentezlenmiş ve bu HAp biyomalzemelerin fiziksel, kimyasal, biyolojik, teorik, sitotoksik özellikleri incelenmiştir. Sentezlenen HAp biyomalzemelerin karakterizasyonu X-ışını kırınımı (XRD), Fourier dönüşümü kızılötesi (FT-IR), Raman spektroskopisi, Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ve Enerji Dağılımlı X-ışını (EDX), TGA/DTA analizleri ile gerçekleştirilmiştir. Ayrıca üretilen biyomalzemelerin teorik özellikleri Hartree Fock (HF) ve Yoğunluk Fonksiyonu Teorisi (DFT) metotları yardımıyla saptanmıştır. Son olarak sentezlenen HAp biyomalzemelerin in vitro sitotoksik özellikleri MG-63 insan kemik kanseri hücreleri, hFOB 1.19 insan osteoblast hücreleri, L929 fare fibroblast hücreleri ve Caco-2 insan kolon kanseri hücrelerine karşı MTT testi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonunda üretilen Ag, kuersetin ve gallik asit katkılı biyomalzemelerin, katkısız HAp'in kendine has karakteristik fiziksel, kimyasal, biyolojik, termal, morfolojik, teorik ve sitotoksik özelliklerini taşıdığı anlaşılmıştır. Üretilen bütün HAp numunelerin herhangi bir kimyasal safsızlık içermediği ve HAp'e ait fonksiyonel gruplara sahip olduğu, yapıya katkılanan Ag elementinin de kimyasal bileşimde yer aldığı saptanmıştır. Son olarak üretilen HAp biyomalzemelerin L929, MG-63 ve hFOB 1.19 hücre serileri üzerinde herhangi bir sitotoksisiteye sahip olmadığı ve dolayısıyla bu biyomalzemelerin biyouyumluluklarının da yüksek olduğu gözlenmiştir.

This master's thesis study, Ag-based, gallic acid and quercetin-doped HAp biomaterials were synthesized by the wet chemical method and the physical, chemical, biological, theoretical and cytotoxic properties of these HAp biomaterials were examined. The characterization of the HAp biomaterials synthesized was carried out by X-ray diffraction (XRD), Fourier transform infrared (FT-IR), Raman spectroscopy, Scanning Electron Microscope (SEM) and Energy Dispersive X-ray (EDX), TGA/DTA analyses. In addition, the theoretical properties of the produced biomaterials were determined with the help of Hartree Fock (HF) and Density Function Theory (DFT) methods. Finally, the in vitro cytotoxic properties of the synthesized HAp biomaterials were performed by MTT test against MG-63 human bone cancer cells, hFOB 1.19 human osteoblast cells, L929 mouse fibroblast cells and Caco-2 human colon cancer cells. At the end of the stduy, it has been understood that the Ag, quercetin and gallic acid doped biomaterials produced have the unique physical, chemical, biological, thermal, morphological, theoretical and cytotoxic properties of undoped HAp. It was determined that all HAp samples produced did not contain any chemical impurities and had functional groups belonging to HAp, and also Ag element added to the structure was included in the chemical composition. Finally, it was observed that the produced HAp biomaterials did not have any cytotoxicity on L929, MG-63 and hFOB 1.19 cell lines, and therefore the biocompatibility of these biomaterials was high.
Production, modeling, determination of physical, chemical and biological properties of silver (Ag) based hydroxyapatite materials doped with gallic acid and quercetin
Keywords: Biyoteknoloji