RAMOR ZIRH ÇELİĞİ İLE AISI 304 PASLANMAZ ÇELİK ÇİFTLERİNİN PLAZMA TRANSFERLİ ARK KAYNAK YÖNTEMİ İLE BİRLEŞTİRİLEBİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - YİĞİTTÜRK, NECMETTİN (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bu çalışmanın amacı Ramor 500 Zırh Çeliği ile AISI 304 Paslanmaz Çeliğin Plazma Transfer Ark Kaynağı yöntemi ileilave tel kullanılmadan birleştirilebilirliği, mekanik özellikler ve mikroyapdeğişiklikler incelenmiştir. Çalışmada plazma transfer ark kaynağı sonrasında numunelerin radyografik incelemesi, sıvı penentrant testi, mekanik özellikleri ve mikroyapıları; çekme testi, optik mikroskopi ve SEM ile incelenmiş, kaynak bölgesinde Vickers sertlik skalası ile sertlik dağılımı belirlenmiştir. Numunelerin kaynak bölgesinde özellik gösteren yapılar için SEM-EDS analizleri yapılmıştır. Kaynaklı birleştirmelerin çekme testi uygulanan numunelerinden kırık yüzeyleri SEM ile incelenerek kırılma tipi belirlenmiştir. Yapmış olduğumuz çalışmada Ramor 500 Zırh Çeliği ile AISI 304 Paslanmaz Çeliğin plazma transfer ark kaynağı işlem parametrelerinin, birleşme kalitesi ve nüfuziyet derinliği üzerinde önemli rol oynadığı belirlenmiştir. Birbirinden farklı kimyasal bileşime sahip Ramor 500 Zırh Çeliği ile AISI 304 Paslanmaz çelik çiftinin plazma transfer ark kaynağı yöntemi ile birleştirilmesinde, uygun akım şiddeti, plazma gaz debisi ve kaynak ilerleme hızı kombinasyonlarında kaynak kalitesini artırmak mümkün olabilmektedir. Anahtar Kelimeler: Ramor 500, AISI 304, Plazma Transfer Ark Kaynağı, Isıl İletkenlik

The purpose of this study, Ramor 500 Armor Steel and AISI 304 Stainless Steel materials are combined by Plasma Arc Welding process without additional material so investigate mechanical properties and differences of microstructure.In this study, after plasma arc welding process determined mechanical properties and microstructures of specimens by using liquid penetrant test methods, tensile test methods, optic microscopy and SEM methods.Also strenght distrubiton on welding zone was determined by Vickers Hardness Test Methods. Microstructure of welding zone of specimens were analized by using SEM-EDX. Also, analized that specimen which is applying tensile test determined crack type by SEM. In this study show that Plasma Transfer Arc Welding parameters effect that quality of Ramor 500 Armor Steel and AISI 304 Stainless Steel welding process and penetration. Also if we change current value, plasma gas flow and welding speed we can change welding quality of Ramor 500 Armor Steel and AISI 304 Stainless Steel which are different type of chemical properties. Key Words: Ramor 500 Armor Steel, AISI 304 Stainless Steel, Plasma Transfer Arc Welding, Thermal Conductivity
Ramor Armor Steels of AISI 304 stainless steel with double transfer of plasma arc welding method and investigation in joining
Keywords: Metalurji Mühendisliği