Karpal Tünel Bıçağı ile Median Sinir Gevşetme Ameliyatlarının Erken Dönem Sonuçları: Retrospektif Çalışma - Demir, Sukru; Altunkılıç, Tarık (My University, 2018)
Amaç: Son yıllarda karpal tünel sendromunun cerrahi tedavisinde dikkate değer gelişmeler kaydedilmiştir. Özellikle endoskopik ve minimal invaziv tekniklerin popülaritesi artmaktadır. Bu çalışmanın amacı ışıklı karpal tünel bıçağı kullanılarak palmar mini insizyonla yaptığımız median sinir gev-şetme olgularımızın erken dönem sonuçlarını sunmaktır. Gereç ve Yöntem: Karpal tünel bıçağı kullanarak ameliyat ettiğimiz 50 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların 40’ı kadın 10’u erkekti. 5 hastada bilateral karpal tünel sendromu vardı. Ortalama yaş 59,75 (33-81) yıl idi. Ortalama takip süresi 11,2 (6-18) aydı. Hastaların hepsinde klinik tanı ameliyat öncesi elektronöromiyografi ile doğrulandı. Cerrahi girişim turnike uygulanmadan lokal anestezi altında minimal palmar insizyon kulla-nılarak yapıldı. Ameliyat sonrası basit bandaj uygulandı ve immobilizasyon yapılmadı. Bulgular: Ortalama ameliyat süresi 13 (10-17) dakika olarak tespit edildi ve hiçbir hastada intraoperatif komplikasyon gelişmedi. Hastalar ortalama 7 (5-13) gün sonra kendi bakımları için ellerini kullanabildi. Çalışan hastaların ortalama işe dönme süreleri 25 (18-35) gündü. Hastaların hepsi sonuçtan memnundu sadece iki hastada minimal skar ağrısı mevcuttu. Sonuç: Bu minimal invaziv yöntem ile elde ettiğimiz en dikkat çekici sonuç hastaların ameliyattan sonra erken dönemde ellerini kullanabilmeleri ve fonksiyonel iyileşmenin erken dönemde sağlanabilmesidir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Ortopedi