BOŞANAN ERKEKLERİN SORUNLARI ÜZERİNE SOSYOLOJİK BİR ARAŞTIRMA (ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ) - Sevim, Yelda; Güldeste, Ayşenur; Öner, Canan (My University, 2016)
Boşanma artık günümüzün önemli toplumsal sorunlarından biri haline gelmiştir. Toplumsal değişme ile bireylerin bakış açılarındaki değişmeler, boşanmaya olan bakış açılarında da bir değişime yol açmıştır. Eskiden hoş görülmeyen boşanma günümüzde sıradan birhale gelmiştir. Boşanmayı erkek ve kadının yaşam birliğini sona erdirmesi olarak kısaca tanımlayabiliriz. Bu birliğin sonlandırılmasında kadınların etkilendiği gerçeğinin yanındaki diğer bir gerçek de erkeklerin de bu süreçten kadınlar kadar etkilendiğidir. Türkiye genelindeki boşanma oranları göz önünde bulundurarak Elazığ ili ile paralelliği, Elazığ ilinde erkeklerin boşanma nedenleri, boşanmalardaki artış sebepleri tespit edilerek boşanan erkeklerin sosyo-kültürel yapıları belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla Elazığ Adliyesi 2008-2010 karar kartonlarındaki kayıtlara başvurulmuş, davacı tarafın erkek olduğu 300 dava incelenmiştir. Bununla birlikte elde edilen resmi rakamları desteklemek veya çürütmek amacıyla boşanmış 10 erkeğe derinlemesine görüşme tekniği uygulanmıştır. Görüşme yapılan erkeklerin evliliğe bakış açıları, evlilikten beklentileri, boşanmaya götüren nedenler, boşanma süreci ve boşanma sonrası yaşadıkları problemler ve yeni hayatlarına geçiş süreçleri üzerinde durulmuştur. Görüşme yapılan kişilerin yaş, meslek, ekonomik durum, eğitim durumu ve yaşadıkları sosyo-kültürel ortamları birbirinden farklı seçilerek araştırmanın etki alanı geniş çerçevede ele alınmıştır.Türkiye genelinde erkeklerin boşanmaya bakışı,boşanma süreci ve sonrasında yaşadıkları sorunlar üzerine eğilen sosyolojik bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Araştırma sonucunda boşanmanın kadın ve çocuk kadar erkek için de yıpratıcı bir süreç olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Sosyoloji; Aile Çalışmaları