PERTEK (TUNCELİ) ÇEVRESİNDEKİ MAĞMATİK KAYAÇLARIN PETROGRAFİK ÖZELLİKLERİ - ÇUBUKÇU, ALİ (Fırat Üniveristesi, 1998)
Yüksek Lisans Tezi PERTEK (TUNCELİ) ÇEVRESİNDEKİ MAGMATİK KAYAÇLARIN PETROGRAFİK ÖZELLİKLERİ AH ÇUBUKÇU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı 1998. Sayfa: 30 Çalışma alam, Pertek (Tunceli) ilçesi çevresinde yaklaşık 70 km'lik bir alan kapsar. Çalışma alanında yaşlıdan gence doğru; Keban Metamorfitleri (Permo-Triyas), Elazığ Magmatitleri (Senoniyen), Harami Formasyonu (Maestrihtiyen), Kırkgeçit Formasyonu (Orta Eosen-Üst Oligosen) ve Alüvyonlar (Kuvaterner) olmak üzere değişik birimler yüzeylenir. Permo-Triyas yaşlı Keban Metamorfitleri Elazığ Magmatitlerine ait diyorit grubu kayaçları v e - tektonik olarak üzerlerken, monzonitler tarafından intrüzif dokanakla kesilmişlerdir. Intrüzif dokanak boyunca gerek metamorfik yan kayaçta, gerekse monzonider içerisinde skamlaşma meydana gelmiştir. Bu çalışmanın asıl konusu olan Elazığ magmatitleri iki farklı evrede oluştuğu düşünülen magmatik kayaçları içerir. Magmatizmanın ilk evresinde diyorit grubu derinlik kayaçları ve bunları kesen aplitler, ikinci evrede ise monzonitler ve bunları kesen eş yaşlı mikrodiyoritler oluşmuştur. Monzonitler içerisinde petrografik olarak iki tip anklav ayırtedilmiştir. Bunlardan ilki daha önce oluştuğu düşünülen diyorit grubu kayaçların ksenoliteridir. Boyları birkaç metre ile birkaç on metre arasında değişir ve kuvvetli kontakt metamorfizma geçirmişlerdir. Anklavlanın ikinci tipi ise, felsik ve malik magmalar ın homojen ve/veya heterojen karışımı sonucu oluşan mafik mikrogranüler anklavlardır. Mafik mikrogranüler anklavlar ince-orta taneli bir dokuya sahiptirler. Monzonitik taşıyıcı kayaç içerisindeki bolluktan sokulumla eş yaşlı mafik dayklara doğru artar. Bazen, taşıyıcı kayaç (monzonit) ile olan dokanaklarıda 1-2 cm kalınlığında felsik bir hale İleIE çevrilmişlerdir. Bu felsik halenin, monzonitik taşıyıcı kayaçtan malik mikrogranüler anklava doğru silis göçüne bağlı olarak, plajiyoklas ve kuvars zenginleşmesi sonucu oluştuğu düşünülmektedir. Önceki çalışmalarda, Elazığ Magmatitleri üzerine uyumsuz olarak geldiği belirtilen Harami Formasyonu'na ait blokların Kırkgeçit Formasyonu9 nun tabanında yer alan olistolitler olduğu düşünülmektedir. Anahtar kelimeler: Elazığ Magmatitleri,monzonit,diyorit,ksenolit, mafik, mikrogrnüler anklav.

IV ABSTRACT Masters Thesis PETRO GRAPHICAL FEATURES OF MAGMATIC ROCKS IN THE VICINITY OF PERTEK (TUNCELİ) Ali Çubukçu Fırat University Graduate School of Science and Technology Department of Geological Engineering 1998, Page: 30 The studied area covers an area about 70 sq.km,s.in the vicinity of Pertek town (Tunceli). The rock units of the studied area (from the oldest to the youngest) are; Keban Metamorphites (Permo-Triassic), Elazığ Magmatics (Cenonian), Harami Formation (Maastichtian), Kırkgeçit Formation (Middle Eocene-Upper Oligocene) and Alluvium (Quetemary). Permo-Triassic aged Keban Metamorphites tectonically overlaps the diorite group rocks of Elazığ Magmatics and are intruded by monzonites. Along the contact, skarn formations are present in both metamorphized country rocks and monzonites. The Elazığ Magmatics, which is the main subject of mis study, is being thought to be formed in two different phases. In the first phase of magmatism; the diorite group plutonk rocks and subvolcanic rocks in aplitic composition and in the second phase; the monzonites and subvolcanic rocksin dioritic composition have been formed. Petrographically, two main types of enclaves is distinguished in the monzonites. The first type are xenoliths of diorite group rocks. Size of the xenoliths range from a few metters to several ten metters and strongly thermal metamophized. The second type are mafic microgranular enclaves, which are derived from magma mixing and/or mingling of mafic and felsic magmas. They have a texture of fine to medium grain size. The abundance of mafic microgranular enclaves in the monzonitic host rocks increases towards the syn-plutonic mafic dayks. Sometimes, a felsic halo is also observed along the contact between the mafic microgranular enclaves and hostV monzonites. This halo is thought to be formed as a result of plagioclase and quartz concentration due to silica migration from monzonitic host rocks to mafic microgranular enclaves. The blocks of Harami Formation which have been indicated unconformity overlapping on the Elazığ Magmatics in the previous studies are thought to be as olistolithes in the bottom of Kırkgeçit Formation Keywords: Elazığ magmatics, monzonite, diorite, xenolith, mafic microgranular enclave.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Jeoloji Mühendisliği; Geological Engineering