İşle Bütünleşmenin Kaleydoskop Kariyer Modelleri Üzerindeki Etkileri - Öztürk, Uygar (Fırat University, 2024)
Kaleydoskop kariyer modeli, yeni kariyer yaklaşımları içinde yeni bir model olarak ortaya çıkmıştır. Değişen iş gücü yapısı içinde, bireylerin kariyer yönetiminin farkındalığı için önemli analiz imkânları sağlamaktadır. Kaleydoskop kariyer modeli çalışan kişiler için özgünlük, denge, meydan okuma parametrelerinden oluşmaktadır. Bu parametreler kariyer dönemine göre, cinsiyete göre ve yaşam şartlarına göre bir kaleydoskop’un şekli gibi değişebilmektedir. Araştırmanın amacı, çalışanların işle bütünleşme düzeylerinin kaleydoskop kariyer modeli ve parametreleri üzerindeki etkisini analiz etmektir. Diğer yandan ise, kaleydoskop kariyer model literatürüne katkıda bulunma amacı da taşımaktadır. Araştırmanın örneklemini Trabzon’da çağrı merkezinde çalışanlar (n=393) oluşturmaktadır. Araştırmada ilişkileri değerlendirebilmek için korelasyon, etkiyi değerlendirebilmek için basit regresyon yöntemleri kullanılmıştır. Bu analizler, SPSS paket programı ile yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar ise, işle bütünleşmenin kaleydoskop kariyer, denge ve meydan okumayı pozitif ve anlamlı bir şekilde etkilemekte iken özgünlüğü negatif etkilemektedir. Araştırmanın bir diğer sonucu ise, işle bütünleşmenin yüksek olduğu çalışanlarda meydan okuma parametresi öne çıkmakta iken işle bütünleşmenin düşük olduğu dönemlerde özgünlük parametresi ön plana çıkmaktadır.

The Kaleidoscope Career Model has emerged as a novel framework within the realm of contemporary career approaches. Within the evolving landscape of the workforce, it offers significant analytical opportunities for individuals to manage their careers more effectively. Comprising parameters of authenticity, balance, and challenge, the Kaleidoscope Career Model reflects a dynamic interplay influenced by career stage, gender, and life circumstances, akin to the ever-changing patterns of a kaleidoscope. The aim of this study is to analyze the influence of employees' levels of work engagement on the Kaleidoscope Career Model and its parameters. Additionally, the study seeks to contribute to the literature on the Kaleidoscope Career Model. The sample for this research consists of employees working in call centers in Trabzon (n=393). Correlation analysis was employed to assess relationships, while simple regression methods were used to evaluate effects. These analyses were conducted using the SPSS package program. The findings reveal that work engagement positively and significantly influences the Kaleidoscope Career Model, balance, and challenge parameters, while negatively impacting authenticity. Another key finding indicates that in periods of high work engagement, the challenge parameter predominates, whereas during periods of low work engagement, the authenticity parameter takes precedence.
THE EFFECTS OF WORK ENGAGEMENT ON KALEIDOSCOPE CAREER MODELS
Keywords: Social Work (Other); Sosyal Hizmetler (Diğer)