Yazı Diline Göre, Yeni Uygur Türkçesinin Kuça Ağzındaki Ses Değişimleri - Elbir, Zekiye Gül (My University, 2007)
Türk dili tarihi bakımından önemli bir yere sahip olan Yeni Uygur Türkçesi, yazı dili olarak Urumçı agzını esas almıstır. Ancak Yeni Uygur Türkçesi’nde bir çok agız mevcuttur. Bunlardan biri de Kuça agzıdır. Çalısmamızda, Kuça agzına ait metinleri, ses özellikleri yönünden, Yeni Uygur Türkçesi yazı dili ile karsılastırdık. Ünlü ve ünsüz seslerde bir çok degisiklik tespit ettik. Bu degisikliklerin yogunlastıgı sesler sunlardır : a > ı, e > i, e > i, o > u, ö > ü, y > i, ç > s, ç > t, g > k, j > y.
Keywords: Dil ve Dil Bilim