DR. BEHÇET UZ ÇOCUK HASTALIKLARI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNDE ÇEŞİTLİ KLİNİK ÖRNEKLERDEN İZOLE EDİLEN CANDIDA’LARIN DAĞILIMI - Tulumoğlu, Şener; Kariptaş, Ergin (Fırat University, 2007)
Ocak 2002-Aralık 2005 tarihleri arasında Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesin-de yatmakta olan hastalardan alınan çeşitli klinik örneklerin, servislere ve Candida türlerine göre dağılımı araştırıldı.   Toplam 528 Candida suşu bu çalışmaya dahil edildi. 209’u (%39,58) cerrahi servisi-yoğun bakım ünitesi, 80’i (%15,15) süt servisi, 54’ü (%10,22) yeni doğan servisi, 64’ü (%12,12) acil servis-yoğun bakım ünitesi, 31’i (5,87%) onkoloji – hematoloji servisi 51’i (%9,65) yanık servisi, 26’ı (%4,92) intaniye servisi, 6’sı (%1,13) prematüre servisi ve 7’si (%1,32) büyük çocuk servisinden alınan klinik örnekler, Candida türleri bakımından incelendi. İzolatlar, idrar (360 - %68,18), kan (87 - %16,4), yara (29 - %5,4), ağız-boğaz sürün-tüsü (26 - %4,9 ), beyin omirilik sıvısı (11 - %2,08), abse (8 - %1,5) ve kateter (7 %1,3) kültürlerinden elde edilmiştir. Klinik örneklerden izole edilen C. albicans suşları germ tüp testiyle, C. albicans dışı Candida’ ların ise API 20 C (BioMèrieux) kiti ile tür tanımlamaları yapıldı. Bu örneklerin 443’ü (%83,9) C. albicans, 49’u (%9,28) C. tropicalis, 21’i (%3,9) C. parapsilosis, 7’si (%1,3) C. lusitaniae, 4’ü (%0,75) C. famata, 2’si (%0,37) C. utulis, 1’i C. krusei, (%0,18) ve 1’i (%0,18) C. zeylanoides türlerinden oluşmaktadır.
Keywords: Health Care Administration; Sağlık Kurumları Yönetimi