Nesne Tabanlı Ölçütlerle Yazılım Hata Kestirimi Örnek Bir Olay İncelemesi - Erkal, Begüm; Ayyıldız, Tülin Erçelebi (Fırat University, 2022)
Yazılım projelerinin kalitesini ölçme işlemi sorunların erken safhada bulunmasına olanak sağlayan bir işlem olmasına rağmen çoğunlukla ihmal edilen, zaman ve bütçe ayrılmayan bir işlemdir. Yazılım kalitesini ölçebiliyor ve bunu rakamlarla ifade edebiliyor olmak bakım yapılabilirlik, yeniden kullanılabilirlik, test edilebilirlik, verimlilik, taşınabilirlik, işlevsellik ve anlaşılabilirlik gibi kalite özellikleri hakkında fikir sahibi olmamızı sağlar. Yazılımın kalitesini etkileyen önemli unsurlardan biri de kaynak koddaki hataların sayısıdır. Bu nedenle, geliştirmenin erken safhasında kaynak oddaki hataları belirlemek çok önemlidir. Çalışmada, 50 açık kaynak kodlu eğitim projesindeki yazılım hata kestirim doğruluğu analiz edilmiştir. Yazılım kalite ölçütleri "Understand" adı verilen statik kod analiz aracı kullanılarak ölçülmüş ve hata sayıları ise "SpotBugs" adı verilen araç ile belirlenmiştir. Birisi dışarıda çapraz doğrulama (LOOCV) kullanılarak sonuçların doğruluğu belirlenirken yazılım kalitesi ve hatalar arasında ilişkiyi elde etmek için adımsal (stepwise) doğrusal regresyon analizi uygulanmıştır. Sonuçlara bakıldığında kestirim doğruluğunun literatürde de geçen değerlerden tarafından desteklendiği görülmüştür. RFC ölçütünün hata kestiriminde hiç bir etkisinin olmadığı gözlemlenmiştir. Çalışma, yazılım hatalarının sayısının kestirimi için yazılım kalite ölçütlerinin kullanılmasının mümkün olduğunu göstermektedir.
Keywords: Engineering; Mühendislik