TÜRK KARA KUVVETLERİ'NDE ÖNEMLİ DEĞİŞİM VE GELİŞMELER (1950-2000) - KARA, HAYATİ (Fırat Üniveristesi, 2007)
Türk Kara Kuvvetlerinin tarihi, Türk tarihinin bütün evrelerini kapsamaktadır.Tarihimiz; Türk Kara Kuvvetlerinin geçirdiği evrelerle, elde ettiği başarılarla adetaşekillenmiştir. Milleti meydana getiren unsurlar belirgin olmasına rağmen, ocak olarak tabirettiğimiz askerlik mesleği, ilk yıllardan günümüze kadar Türk gençlerini aynı çatı, aynı amaçetrafında eğiterek yoğurmuş ve onlara bir ve beraber olabilme ile millet olabilme bilincinikazandırmıştır. Bugün de Türk Silahlı Kuvvetleri aynı işlevini sürdürmeye devam etmektedir.slamiyet öncesi Türk ordularının başarılarında etken olan belirgin özellikleri; Orduyuoluşturan askerlerin üstün savaşçı vasıfları, atın sağladığı sürat ve uzun menzil, demirmadeninin sağladığı vurucu güç, maharetle uygulanan savaş taktikleri ve Türk toplumundakibirlik beraberlik ve dayanışma ruhunun orduya olumlu yönde yansıması şeklinde belirtmekmümkündür.Türklerin slamiyet öncesi askeri üstünlükleri ve askeri sistemleri, bir çok ülkeordusuna örnek oluşturmuştur. slamiyet sonrasında ise, bu üstünlük, Osmanlının sondönemlerine kadar devam ettirilmiştir.Osmanlının külleri üzerinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu hem tarihimiz, hem deKara Kuvvetlerinin tarihinin eşşiz bir safhasıdır.Cumhuriyet Döneminde, ordumuz imkanlarölçüsünde yeniden yapılandırılmıştır. kinci Dünya savaşına girilmemiş, ancak, güçlü bir ordusavaş süresince hazır edilmiştir. Kore savaşı ve Kıbrıs savaşları, Türk Kara Kuvvetlerininkendisine görev verildiğinde, ülkemizin menfaatlerini başarıyla koruyabileceğinin iki belirginörneğidir.Türk Kara Kuvvetleri, ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmelere paralel olarak vazifesini,yapısını ve elindeki silah araç gereçleri sürekli sorgulamakta, günün şartlarına uygun,ülkemizin güvenliğinin her durum ve her şartta sağlayabilecek şekilde gücünü muhafazaetmektedir. Bunu yaparken, elindeki kaynakları ve imkanları azami verimli kullanmak içinçaba sarf etmektedir. Türk Kara Kuvvetlerinin, bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da,kendisine verilecek görevleri, milletimizin kendisine olan güvenini sarsmayacak şekildeyerine getireceği değerlendirilmektedir.
Important improvement and changings in Turkish Army (1950-2000)
Keywords: Trafik