HİDROKSİÜRE TÜREVİ 1,3,4-TİYADİAZOL BİLEŞİKLERİNİN ANTİTÜMÖR VE BİYOLOJİK AKTİVİTELERİNİN İNCELENMESİ - KARAGÖZOĞLU, YUSUF (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu araştırmada, hidroksiüre türevi 1,3,4-tiyadiazol bileşiklerinin ve bunların metal komplekslerinin deri altına enjeksiyonu ile ratların, lipid peroksidasyonunun derecesini gösteren serum MDA konsantrasyonu, antioksidan A, E, C vitaminlerinin düzeyleri üzerine olan etkisi ve antitümör özellikleri araştırıldı.Deney grupları arasındaki karşılaştırılmalarda serum C, A ve E vitaminleri konsantrasyonlarının istatistiksel olarak değiştiği, fakat serum MDA düzeyinin istatistiksel olarak değişmediği gözlendi. Bununla beraber, tiyadiazol bileşiklerinin ve metal komplekslerinin in vitro antitümör aktiviteye sahip olduğu belirlendi.Anahtar Kelimeler: 1,3,4-Tiyadiazol, Biyolojik Aktivite, Hidroksiüre, Antitümör Aktivite, Antioksidan Vitaminler(A,E,C), MDA

In this research, the effect of hydroxyurea derivative 1,3,4-thiadiazoles and its metal complexes on the MDA concentration which is an andicator of lipid peroxidation, antioxidant vitamins A, E, C levels in serum of rats which is injected subcutaneously and antitumour activity in cell culture media were investigated.In the comparision done among groups, it was observed that serum concentrations of vitamins C, A and E were statistically changed, but the serum level of MDA wasn?t statistically changed. In addition to this, cell viability experiments show that thiadiazole components and its metal complexes have effective in vitro antitumor activity.Key Words: 1,3,4-Thiadiazole, Biological Activity, Hydroxyurea, Antitumor Activity, Antioxidants Vitamins (A,E,C), MDA
An investigation of antitumor and biological activities of hydroxyurea derivative 1,3,4-thiadiazoles
Keywords: Biyokimya