ANSTABİL TORAKOLOMBER VERTEBRA KIRIKLARINDA CERRAHİ TEDAVİ SONUÇLARI - ÖZTÜRK, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2000)
ANSTABİL TORAKOLOMBER VERTEBRA KIRIKLARINDA CERRAHİ TEDAVİ SONUÇLARI 1. ÖZET Son yıllarda trafik kazaları, ateşli silah yaralanmaları, yüksekten düşmeler, iş kazaları ve spor yaralanmalanndaki sayısal artışa paralel olarak, omurga kırıkları ve medulla spinalis yaralanmalarında da belirgin bir artış göze çarpmaktadır. Omurga kırıklarının anstabil olup olmadığı, tedavi yönteminin (konservatif veya cerrahi) seçimi, cerrahi girişim tercih edildiğinde bunun zamanlaması, kullanılacak enstrümanın uygulanım şekli, dekompresyonun gerekliliği ve zamanlaması konusundaki tartışmalar hala devam etmektedir. Bu çalışmadaki amacımız; cerrahi tedavi uyguladığımız ve postoperatif izlemini yapmış olduğumuz anstabil vertebra kınklı olguların tedavi sonuçlarını değişik parametrelerle literatür eşliğinde değerlendirmek, erken cerrahi girişimin kanal restorasyonu ve nörolojik iyileşme üzerindeki etkisini irdelemektir. Anstabil omurga kırığı saptanan 26 olgunun lezyon seviyelerine göre dağılımları ; T10 1 olgu, T12 9 olgu, Ll 12 olgu, L2 3 olgu ve L4 1 olgu şeklindeydi. Ortalama izlem süresi 18.2 (6 - 52 ay) ay idi. Olguların cinsiyet dağılımı; 17'si (% 65.8) erkek, 9'u (% 34.2) kadın ve yaş ortalaması 40.8 (14 - 85) idi. Kaza oluşu ve operasyona alınmış süresi ortalama 4.8 (6 saat - 35 gün) gün ve operasyon süresi ortalama 2.6 saat (2 - 3,5 saat) idi. Olguların 23 'üne (% 88.4) posteriordan, 2'sine (% 7.6) anterior + posteriorden ve l'inde (% 3.8) anteriorden Alıcı Spinal Sistem enstrümanı uygulandı. Olguların nörolojik değerlendirmeleri Frankel sınıflanmasına göre yapıldı. Preoperatif değerlendirmede 4 (%15.4) olgu Frankel A, 4 (%15.4) olgu Frankel C, 6 (%23.1) olgu Frankel D ve 12 (%46.1) olgu Frankel E idi. Olguların postoperatif dönemde nörolojik defisitinde kötüleşme olmadı. İzleme dönemlerinde komplet lezyonlarda düzelme olmazken inkomplet lezyonlu olgulardan 1 (%3.8)'de kısmi iyileşme ve 7'sinde (%28.2) tam iyileşme saptandı. Sonuç olarak; anstabil omurga kırıklarının tedavi yaklaşımında; kaza oluş ve cerrahi uygulama arasında geçen zamanının kısalığı ile kanal dekompresyonununbaşarısı arasında direkt ilişki olduğuna, böylece spinal kolonun yeterli stabilizasyon ve korreksiyonunun sağlanmasının nörolojik defisitlerin düzelmesinde etkili olduğu sonucuna varıldı. "EC YÜKSEKÖĞRETİM KURULU ©ÛTOIMÖASYON MERKEZİ

THE SURGICAL RESULTS OF UNSTABL THORACOLUMBER VERTEBRAL FRACTURES Year by year, because of the increasing traffic accidents, gunshot injuries, falls, labour accidents and sport injuries, parallel increase was seeing in vertebral fractures and medulla spinalis injuries. The arguments about the vertebra fractures are being unstabl or not, the choice of medication, the time of sugery, the application of instruments, the necessity of decompression and its time. İn this study, our aim is to see the success of vertebral fractures stabilization after the surgery, the efficiancy of canal decompression and to decide the true time of surgery. We eveluated 26 patients with unstabl vertebral fractures; Among these, 1 patient has T 10, 9 patients has T 12, 12 patients has LI, 3 patients has L2 and 1 patient has L4 vertebral fractures. The mean follow up time was 18.2 months (6 months to 52 months), 17 patients (%65.8) were male and 9 patients (%34.2) were female, the patients mean age were 40.8 (14 years to 85 years ) years. The time interval between the injury and surgery was 4.8 (6 hours between 35 days) days and the mean time of surgery is 2.6 hours. 23 (%88.4) of these cases had been operated posteriorly, 1 had been operated anteriorly and 2 had been operated anteriorly and posteriorly by using Alıcı Spinal System instrument. The neurologic deficit of cases was evaluated according to Frankel classification. On the preoperatif period, 4(%15.4) cases was Frankel A, 4(%15.4) cases was Frankel C,6(%23.1) cases was Frankel D and 12 (%46.1) was Frankel E. On the postoperatif period no patients had progression of neurologic status. On the follow up period, complete injuries had no improvement, 1(%3. 8) cases of incomplete injuries had a partial cure and 7(%28.2) of them was significantly improved. As a result; the time interval between accident and surgery is important;if this is shorter, surgical procedure will be more successful, so there will be enough stabilization and correction and no neurologic deficit will be seen.
The Surgical results of unstabl thoracolomber vertebral fractures
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji; Orthopedics and Traumatology